Hoppa till innehållet

Läkemedelsverket läxar upp Natural Cycles i hemligt brev

Anmälningarna om ofrivilliga graviditeter har fått Läkemedelsverket att agera. Nu ställer myndigheten en rad krav på p-appen Natural Cycles.

Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl. Foto:
Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl. Foto:Foto: Jesper Frisk

Kontroverserna kring de ofrivilliga graviditeterna har fått Läkemedelsverket att utreda den svenska p-appen Natural Cycles. I ett brev, som Di Digital tagit del av, ställer myndigheten nu en rad krav på startupbolaget. 

Mycket står på spel. Natural Cycles (NTL) är ett av Europas hetaste digitala vårdbolag och lockat till sig hela 345 Mkr i riskkapital sedan starten.  

Läkemedelsverkets utredning har nu kommit fram till att Natural Cycles inte uppfyller alla krav som ställs på en så kallad medicinteknisk produkt. Därför har myndigheten nu krävt att Natural Cycles måste genomföra vissa korrigeringar för att "minska risken för fel" bland användarna. 

Vilka dessa förändringar är framgår dock inte i dokumenten, som delvis har hemligtämplats eftersom innehållet berör företagshemligheter.

”De behöver uppfylla vissa krav. Vi har gett dem ett tillfälligt yttrande. Om de accepterar våra krav kan vi avsluta utredningen och konstatera att produkten är säker att använda. Det är ju klassad som både en fertilitetsmonitor och ett preventivmedel,” säger Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket, som skrivit brevet till Natural Cycles. 

Läs mer: Svenska preventivappen Natural Cycles godkänd i USA – första någonsin 

Desto mer positiva besked för Natural Cycles är att Läkemedelsverket tester av appen överensstämmer med de kliniska studier som tidigare genomförts. Felmarginalen vid typisk användning har beskrivits vara 6,9 procent, vilket bekräftas av Läkemedelverkets uppföljning där intervallet landade på 6,6 till 6,9 procent.

Bakgrunden är att Natural Cycles som den första p-appen i världen godkändes som en medicinteknisk produkt, i början av 2017, av det tyska certifikatbolaget Tüv Süd. 

Grundarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl har sedan dess haft rätt att marknadsföra produkten som ett preventivmedel inom EU, där appen placerats i samma riskkategori som kondomer. Dessförinnan hade Natural Cycles enbart beskrivits som en fertilitetsmonitor.

Men i samband med att runt 180 anmälningar mot Natural Cycles trillat in från svenska vårdgivare har Läkemedelsverket granskat appen. Om myndigheten skulle hitta brister kunde det bli aktuellt med åtgärder, till exempel krav om att korrigera bruksanvisningen, eller till och med ett säljförbud om allvarligare fel hade upptäckts.

Natural Cycles har redan lämnat återkoppling till Läkemedelsverket angående de nya kraven, bekräftar utredare Mats Artursson. 

”Vi har fått ett svar från Natural Cycles som jag ska titta på och göra en slutbedömning. Om vi är nöjda kan vi avsluta vår utredning av bolaget. Vi hoppas bli klara senast på torsdag”, säger han.

Appen hjälper kvinnor att undvika graviditet genom att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln, genom att användaren mäter sin kroppstemperatur varje morgon. I Sverige används Natural Cycles av nästan 200 000 kvinnor, enligt bolaget.

Läs mer: Utredning får apoteken att tveka om Natural Cycles 

Skärmdump av Läkemedelsverkets brev, som delvis är maskat av hänsyn till bolaget.
Skärmdump av Läkemedelsverkets brev, som delvis är maskat av hänsyn till bolaget.
Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera