Annons

Lånbytes vd om PSD2: ”Bankerna kommer lägga krokben för oss”

Alexander Widegren, vd och grundare på Lånbyte.
Alexander Widegren, vd och grundare på Lånbyte. Foto: Jack Mikrut
Fintechbolaget Lånbyte tror att PSD2 blir ett lyft för affärerna. "Men jag är säker på att bankerna kommer försöka lägga krokben för oss", säger bolagets grundare Alexander Widegren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett av de bolag som ser fram emot införandet av PSD2 är fintechuppstickaren Lånbyte, som startades 2012 och som erbjuder digital förmedling av bolån.

Tjänsten går ut på att kunderna fyller i formulär som bolaget använder för att skapa riskprofiler. Dessa används sedan för att spela ut bankerna mot varandra i jakten på det bästa bolånet, en process som ibland tar tid.

”I vissa fall tar det många månader. Det kan bero på faktorer som ränteändringsdatum, bundna lån som inte löpt ut, eller att det är högtryck hos banken. Vi är ju fortfarande beroende av bankernas processer”, förklarar vd Alexander Widegren.

Läs mer: Lena Apler om Klarnas nya giv: ”Bra med fler disruptiva banker”

Än så länge har det stora genombrottet låtit vänta på sig. Lånbyte har 25 000 kunder i sin databas och under 2016 hade man en omsättning på knappt 850 000 kronor samt en förlust på 3,6 Mkr. Enligt Alexander Widegren har bolagets omsättning dock nästan femfaldigats under 2017.

Införandet av PSD2 kan få stor betydelse för Lånbyte.

”När PSD2 införs kan vi inhämta bättre data från bankerna. Om kunden ger oss sitt godkännande kan vi få ut deras kredithistorik, med information om bland annat löner och bolånebetalningar. På så vis kan vi göra en snabbare, bättre och mer aktuell kreditbedömning. Idag måste vi förlita oss på deklarationer och annan information som inte är helt uppdaterad”, säger Alexander Widegren.

När PSD2 införs kan vi inhämta bättre data från bankerna.

Hur tror du bankerna reagerar på att ni begär ut data om deras kunder?

”Vi förväntar oss absolut att de försöker lägga krokben för oss! Om man är ett börsnoterat bolag som får 20 procent av sin vinst från bolån, och ett EU-direktiv gör att denna summa riskerar att halveras, ja då är det tjänstefel att inte försöka lägga krokben. Bankerna kommer inte att vara medgörliga. Jag övertygad om att det finns en ocean mellan vad de säger om open banking och vad de faktiskt gör.”

Läs mer: Swedbank: ”PSD2 ökar risken för hackarattacker i fintech-sektorn”

Hur kan bankerna lägga krokben för er?

”Det vi tror är att de kommer att begära att vi överkompletterar med dokumentation. Att de kräver mycket mer underlag än nödvändigt för att ge oss fullmakt att flytta bolån.”

Bankerna pratar om säkerhetsrisker med unga fintechbolag. Har de en poäng?

"Absolut. Bankerna har ett oerhört ansvar. Men i nuläget ser vi hur fintechbolag utan licenser skrapar nätet för att få fram information. Mycket är oreglerat. När PSD2 införs måste man vara en godkänd fintechaktör för att få fram informationen. Detta är slutet på en cowboy-era. Branschen blir mer legitim.”

Läs Di Digitals kartläggning: Rusning när storbankerna öppnar dataslussarnaFoto: Joey Abrait/TT/Hampus Andersson/Amanda Lindgren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer