Annons
De digitala vårdcentralerna får bakläxa för att ha ställt felaktiga diagnoser.

Landstingsgranskning: Kry och Min Doktor ställer fel diagnoser

Webbinare hjälper företag upp i molnet SPONSRAT AV Visma

Facebooks grundare Mark Zuckerberg säger sig vilja hjälpa statliga myndigheter fastställa vad som hände under valet 2016, då Donald Trump valdes till USA:s president.

Facebook överlämnar annonser med ryska kopplingar

Ett av Ikeas varuhus i Ryssland.

Ikea storsatsar på elbilar

Karl Andersson, vd på Matsmart och Jessica Schultz, partner på Northzone

Explosiv tillväxt för Matsmart – omsätter nu 200 miljoner

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Landstingsgranskning: Kry och Min Doktor ställer fel diagnoser

De digitala vårdcentralerna får bakläxa för att ha ställt felaktiga diagnoser.
De digitala vårdcentralerna får bakläxa för att ha ställt felaktiga diagnoser. Foto: Kry.
De digitala vårdcentralerna Kry och Min Doktor samarbetar med Region Jönköping för att kunna ge läkarvård på nätet. Men landstingets granskning ger bolagen bakläxa i tre av fyra fall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt en granskning av Jönköpings landsting, lever de digitala vårdcentralerna Kry och Min Doktor inte upp till fastställda riktlinjer för att diagnosticera halsfluss och lunginflammation. Det rapporterar Dagens Arena.

Det är just i Jönköping som Kry (NTL) och Min Doktor (NTL) har samarbeten med fysiska vårdcentraler, vilket är ett krav för att få driva en digital vårdcentral.

Läs även: Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras 

Tidigare har de digitala vårdcentralerna fått kritik från olika håll för att ha svårt att ställa rätt diagnos, eftersom mötena endast sker via skriftlig kommunikation eller videolänk. I Region Jönköpings granskning, som tittat speciellt på diagnoser för halsfluss och lunginflammation, visar det sig att de digitala vårdcentralerna ger felaktiga prognoser i en majoritet av fallen.

Både Kry och Min Doktor har ställt diagnos för lunginflammation i ett 40-tal fall vardera och endast en tredjedel av Krys patienter har fått rätt handläggning. I Min Doktors fall var det ännu värre, enbart en av fyra diagnoser var ställda i enlighet med landstingets riktlinjer.

Läs även: 7 startupbolag som vill digitalisera vården 

Av de felaktigt ställda diagnoserna hade samtliga av Min Doktors patienter fått antibiotika. I Krys fall var det 23 av 26 patienter. 

”De enda fall av misstänkt pneumoni som vi tycker har handlagts korrekt, är de fall där man hänvisat vidare till en fysisk läkare, eller har ordinerat hostmedicin”, säger Malin Bengnér, ansvarig smittskyddsläkare inom Region Jönköping, till Dagens Arena.

Min Doktor och Kry har tillsammans tagit in 190 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns riskkapitalbolagen Creandum, Index Ventures, EQT Ventures samt entreprenörerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, grundare av den ryska Blocket-kopian Avito. 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post