Annons

Låne-startupen Froda vill växa med hjälp av Bamboras kunder

Bamboras vd Patrik Göthlin och Frodas medgrundare Oliver Mohseni.
Bamboras vd Patrik Göthlin och Frodas medgrundare Oliver Mohseni.
Fintechbolagen Bambora och Froda lanserar en gemensam finansieringstjänst för småföretagare. Genom att erbjuda kunderna en företagskredit baserad på deras historiska kortomsättning utmanar de bland annat Izettle.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det numera franskägda betalbolaget Bambora (NTL) och det Stockholmsbaserade lånebolaget Froda (NTL) lanserar en gemensam finansieringstjänst för småföretagare. Tjänsten, som går under namnet Growth Finance, vänder sig främst till Bamboras kortbetalningskunder som kommer att erbjudas en företagskredit baserad på deras historiska kortomsättning. 

Froda har sedan starten 2015 lånat ut 483 miljoner till småföretagare. Under 2017 ökade bolaget sin omsättning från 3,4 miljoner kronor till 16,2 Mkr. Nu hoppas man att samarbetet med Bambora ska öppna nya dörrar.

Läs även: Nu har Froda lånat ut 250 miljoner till småföretag 

Det kan i sin tur skapa utmaningar för Froda att ha tillräckligt med kapital att låna ut till sina kunder, menar bolagets vd Oliver Mohseni.

”Det är alltid en utmaning. Vi klarar en ganska bra tillväxt en bit in på hösten och vi har alltid pågående samtal med finansiärer. Till en början kunde vi låna av privatpersoner och nu är det snarare banker som gäller”, säger han. 

Tanken med Growth Finance är att erbjuda lån till småföretagare för att täcka oväntade kostnader och finansiera inköp på kort varsel. Genom att använda sig av bank-id ska användarna kunna ansöka om delar eller hela beloppet och få det på en gång. Istället för en ränta och avgifter tillkommer en fast kostnad på mellan 5 och 12 procent av det totala lånebeloppet.

Läs även: Bambora säljs för 14 miljarder till franska betaljätten Ingenico 

Genom att försöka nå småföretagare med möjligheten att ta snabba och enkla lån, kan tjänsten jämföras med Izettles, vilket Frodas medgrundare håller med om.

”Det är väl den som är mest lik. Nu är vi lite bredare, men vi har lite samma tanke bakom vår affärsidé”, säger Oliver Mohseni och fortsätter: 

”Jag tror att Froda nu får större muskler när det kommer till distributionen och förvärva kunder men vi har inte en stor stark ägare som Izettle har”. 

Izettle förvärvades av Paypal för 2,2 miljarder i maj i år. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer