Hoppa till innehållet

Lånebolaget Lendo byter vd och letar uppköp i utlandet

Lånejämförelsetjänsten Lendo rekryterar en ny vd och siktar på internationell expansion. ”Vi letar spännande uppköp”, säger Lendos ordförande Dan Ouchterlony.

Roar Bjærum, ny vd för Lendo, och Lendos ordförande Dan Ouchterlony.
Roar Bjærum, ny vd för Lendo, och Lendos ordförande Dan Ouchterlony.

Schibstedägda Lendo, som jämför villkor och upphandlar låneansökningar hos olika långivare, är på väg in i en ny fas. Bolaget är redan verksamt i Norden, Polen och Österrike. I år ska man expandera till Spanien, och fler länder står på tur. 

”Vi letar nya länder för organisk utrullning, och spännande uppköp”, säger Lendos styrelseordförande Dan Ouchterlony.

Vi letar nya länder för organisk utrullning, och spännande uppköp.

Som ett led i Lendos geografiska expansion flyttas huvudkontoret från Stockholm till Oslo, där även Schibsted har huvudkontor. Ägaren rekryterar även Roar Bjærum som ny vd. Sverigechefen Hanna Neidenmark blir kvar som Nordenchef. 

Roar Bjærum har erfarenhet av utveckling av nya tjänster inom finansiell teknik. Han har jobbat på både Nordea och Telenor, där han haft flera ledande roller, bland annat med ansvar för att bygga upp internationella verksamheter.

”Roar kommer in både med nya perspektiv och en gedigen och relevant erfarenhet. Vi är otroligt glada att få honom ombord på Lendos spännande resa”, säger Dan Ouchterlony, som även är chef för fintechsatsningarna inom Schibsteds investmentbolag Schibsted Growth. 

Han menar att Lendo är på väg att bli en global aktör inom finansiella tjänster. 

”Vi jobbar idag i sju länder. I fokus framåt ligger både att bana väg för snabbare expansion och produktutveckling inom samtliga marknader. Den sammanhållande hubben under Roars ledning kommer att bli avgörande för detta”, säger han.

Lendo grundades i Sverige 2007 och den norska mediekoncernen började investera i bolaget redan 2009. Ett stort steg togs i november 2010 då man dubblade sin ägarandel till 97 procent i en affär värd 92 miljoner kronor. Grundarna Thomas Hjelm och Fredrik Jung Abbou lämnade då bolaget, medan grundaren och vd:n Dennis Ahlsén blev kvar.

Just nu investerar vi cirka 100 miljoner kronor per år i vår globala expansion.

Av Schibsteds kvartalsrapport framgick att Lendos omsättning ökade med 4 procent till 917 miljoner kronor (882 miljoner norska kronor) under 2019. Rörelseresultatet (EBITDA) minskade samtidigt med 52 procent till 161 Mkr (155 miljoner norska). Det innebär en försämring av rörelsemarginalen, från 38 till 18 procent.

Omsättningen i Sverige ökade med 14 procent, enligt rapporten. Men i Norge föll omsättningen till följd av övergången till ett nytt regulatoriskt ramverk. 

”Det var ett tufft år i Norge i fjol, men vi såg en ljusning i slutet av året. Just nu investerar vi cirka 100 miljoner kronor per år i vår globala expansion”, säger Dan Ouchterlony.

Läs mer: Från tidningar till tech – Schibsted siktar på startups 

I samband med etableringen av Lendos huvudkontor i Norge har bolaget ansökt om en europeisk PSD2-licens för att kunna utveckla ännu bättre tjänster och skapa värde för kunder och partners.

Lendos ledning består nu av Roar Bjærum, Hanna Neidenmark, Mikaela Grännby och Dagfinn Teigland. Under våren ska ytterligare roller att tillsättas. Dennis Ahlsén lämnade Lendo 2016 för att grunda Bynk, som numera heter Rocker.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera