Annons

Låneförmedlaren Savelend får grönt ljus av FI

Ludwig Pettersson, vd för Savelend.
Ludwig Pettersson, vd för Savelend. Foto: Savelend
Lånebolaget Savelend, som tidigare stoppats av Finansinspektionen, får nu grönt ljus. Bolaget ägnar sig åt att förmedla lån mellan långivare, så kallade peer-to-peer-lån.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det är fantastiskt skönt. Vi har jobbat med detta länge och detta är ett kvitto på att det vi gör är korrekt”, säger Ludwig Pettersson, vd för Savelend (NTL).

Bolaget grundades 2013 och första lånet förmedlades 2014. I december samma år ansökte man om att bli konsumentkreditinstitut, i linje med den nya lag som just införts.

Men marknaden hamnade under lupp i höstas då Finansinspektionen gick ut med att de skulle granska bolag med plattformar som erbjuder lån från privatpersoner till andra privatpersoner. Detta efter den stora skandal som lånesajten Trustbuddy orsakade efter att olovligt ha lånat ut insatta pengar.

Läs mer: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

”Finansinspektionen hörde av sig och hade två frågor. De ville se hela vår lånebok och hur vi hanterade kreditförluster”, säger vd Ludwig Pettersson.

Vi ska ta in mer kapital 2017 och siktar på börsnotering 2019

Savelend fortsatte att förmedla lån mellan privatpersoner efter detta och i februari ansökte man om att bli registrerad betaltjänstleverantör.

”Vi hade ett samarbete med Amfa Bank, men ville börja utföra betaltjänsterna på egen hand”, säger Ludwig Pettersson.

FI skickade en rad kompletteringsfrågor under sommaren som Savelend besvarade i slutet av augusti. Men bolaget fick avslag i början av september.

”Det var med hänvisning till vår kreditbedömning. Det handlade om att vi inte tog in uppgifter om övriga kostnader per månad. Vi använde schablonsuppgifter från Konsumentverket, men vi ändrade det och skickade in omprövning”, säger vd:n.

Det är denna omprövning som nu beviljats.

”Vi fick beskedet under måndagskvällen”, säger Ludwig Pettersson.

Savelend är nu registrerad betaltjänstleverantör. Nästa steg blir att bli ett betalningsinstitut, i likhet med bland annat Lendify. Då får man förmedla betalningar för mer än 360 Mkr per år.

Läs mer: Avito-grundarna med när Lendify tar in 70 Mkr

”Vår målsättning är att förmedla en kvarts miljard 2017 och lansera i ett annat europeiskt land”, säger Ludwig Pettersson.

Målet är att bli en marknadsplats för alternativa investeringar. Konsumentkrediter, billån, fakturaköp, med mera. 

Tidigare i somras tog Savelend in 2,7 Mkr från en rad affärsänglar.

”Vi ska ta in mer kapital 2017 och siktar på börsnotering 2019”, säger vd Ludwig Pettersson.

Debatt: ”Regeringen kan göra Sverige till ett ledande fintech-land”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies