Annons

Lånesajten Trustbuddy i konkurs

Finansinspektionen utreder lånesajten Trustbuddy som nu ansöker om konkurs.
Finansinspektionen utreder lånesajten Trustbuddy som nu ansöker om konkurs. Foto: TT
Lånesajten Trustbuddys styrelse har lämnat in en konkursansökan. Bolaget är på obestånd och kan inte driva verksamheten vidare, skriver styrelsen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lånesajten Trustbuddys aktie har varit handelsstoppad sedan en dryg vecka tillbaka. Orsaken är att bolagets nya ledning upptäckte "allvarliga oegentligheter" i Trustbuddys lånehantering. En utredning har startats hos Finansinspektionen och en polisanmälan har lämnats in.

Nu ansöker Trustbuddys styrelse om konkurs. Situationen bedöms vara så allvarlig att det inte går att driva verksamheten vidare.

Läs mer: Trustbuddys vd: "Jag har haft bättre dagar"

"Som en konsekvens av de oegentligheter som begåtts, pågående diskussioner med bolagets intressenter, konstaterad likviditetsbrist samt att vi inte längre kan bedriva tillståndspliktig verksamhet, kan Trustbuddy inte fortsätta att bedriva sin verksamhet", säger styrelseordföranden Simon Nathansson i ett pressmeddelande.

Trustbuddy var mitt uppe i en nyemission när oegentligheterna upptäcktes i förra veckan. I och med utredningen fick kapitalanskaffningen avbrytas.

Trustbuddys nya ledning upptäckte i förra veckan att bolaget saknar 44 miljoner kronor av kundernas pengar. Bolagets affärsidé var att fungera som mellanhand mellan långivare och låntagare men har, till synes systematiskt, använt långivarnas pengar för egen vinning.

"Man har använt pengarna som om det var ens egna. Lånat ut dem och på så sätt skapat intäkter för bolaget", sa bolagets vd Philip Mikal, till Di Digital i förra veckan.

Läs mer: Trustbuddys vd: "En planerad bluff ligger bakom"

Lars-Henrik Andersson, på Advokatfirman Lindahl, har utsetts till konkursförvaltare för Trustbuddy. Han kommer att direkt ta kontroll över bolagets samtliga tillgångar.

"Jag ska nu sätta mig in i alla de viktiga och brådskande frågor som bolaget har att hantera omedelbart för att på bästa sätt kunna ta tillvara de intressen som alla fordringsägares och övriga intressenter har", säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Bolagets tjänster kommer fortsatt att vara stängda, och handeln i aktien kommer inte att återupptas, meddelar bolaget.

Lyssna på Digitalpodden om miljonbluffen i Trustbuddy

http://embed.acast.com/digitalpodden/trustbuddy-harvan-recordedfutureochdrommenomenlaserhyvel

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer