Annons

Lånesajter reklamgasar – spränger miljardvallen

Kollage: Artisten Kalle Moraeus, som har figurerat i Bynks reklam, och Hanna Neidenmark, som är vd på Lendo. Båda lånebolagen ökade sina medieinvesteringar rejält under 2019.
Kollage: Artisten Kalle Moraeus, som har figurerat i Bynks reklam, och Hanna Neidenmark, som är vd på Lendo. Båda lånebolagen ökade sina medieinvesteringar rejält under 2019.
På nätet, i poddar, på tv och i kollektivtrafiken. Reklamen för svenska fintechbolag gör sig allt mer påmind. Faktum är att branschen i fjol tillhörde de som ökade sin annonsering allra mest.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det skriver tidningen Resumé som genom Kantar Sifos reklammätningar har tagit reda på vilka av Sveriges hundra största annonsörer som har ökat sina medieinvesteringar mest.

Toppar listan gör lånesajten Advisa, som i fjol ökade sina medieinvesteringar med 138 miljoner kronor till totalt 215 miljoner kronor. Det är en ökning med 179 procent.

Enligt Resumés sammanställning återfinns på topp 20-listan ytterligare tre lånebolag: Zmarta som ökade med 83 miljoner kronor till 179 miljoner kronor, Rocker (tidigare Bynk) som ökade med 73 miljoner kronor till 292 miljoner kronor och Lendo som ökade med 61 miljoner kronor till 340 miljoner kronor.

De fyra mest aktiva lånebolagen ökade alltså sina medieinvesteringar med 355 miljoner kronor till sammanlagt 1,026 miljarder kronor.

Läs även: Lade kvarts miljard på varumärket – nu ömsar kritiserade lånebolaget Bynk skinn

I övrigt utmärker sig bland annat Tele2, Svenska Spel och Citygross med stora ökningar. Även Bonnier Tidskrifter (som ägs av Bonnier som också äger Dagens industri) placerar sig i toppskiktet med en reklamökning på 82 miljoner kronor till 111 miljoner kronor.

Från myndighetshåll har lånebolagens reklamsatsningar inte gått obemärkta förbi. Di Digital har tidigare kunnat rapportera att Konsumentverket – sedan en lagändring 2018 – har satt ned foten mot totalt 40 kreditbolag för bristande måttfullhet i sin marknadsföring.

Läs även: Svenskarnas skuldberg växer – 40 kreditbolag utreds för övertramp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer