Annons

Låneutmanare tar in 100 miljoner från USA – leds av Torgebys tidigare högra hand

Corpias vd Dadmer Fatehi.
Corpias vd Dadmer Fatehi. Foto: Press.
Det svenska bolaget Corpia vill vinna mark på marknaden för företagslån – med en ny teknikplattform som också hyrs ut till banker. Nu tar de in 100 miljoner kronor från USA för att skala upp verksamheten. ”Vi har kunnat plocka russinen ur kakan”, säger vd:n och den tidigare SEB-veteranen Dadmehr Fatehi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska finansbolaget Corpia, som grundades av bröderna David och Jacob Malmborg, har varit verksamt på marknaden för företagslån sedan 2012. Den ursprungliga affärsidén bestod av att förmedla lån från andra aktörer. Hittills har 1 miljarder kronor slussats till svenska småföretag genom Corpias plattform, enligt egen utsago.

Men sedan slutet av 2019 har Corpia på allvar bytt inriktning och börjat ge ut egna lån. Bolaget lånar ut mellan 0,5 och 3 miljoner kronor till små- och medelstora företag i Sverige. Återbetalningstiden är upp till tre år och snitträntan uppgår i dagsläget till cirka 9 procent.

”Vi vill vara den långsiktiga finansieringspartnern med konkurrenskraftiga villkor. Även om våra investerare kanske får en lite lägre avkastning, för att vi har lägre priser mot marknaden, är det mer hållbart på sikt. Det kan vi göra tack vare vår teknikplattform”, säger Dadmehr Fatehi, vd för Corpia.

Läs mer: Rusning till låneutmanarna – trots miljardregn över storbankerna 

Marknaden för företagslån har blivit betydligt mer konkurrensutsatt under de senaste åren. Utöver de traditionella affärsbankerna finns i dag nischade aktörer som Capcito, DBT, Froda och Qred etablerade i Sverige.

”Vår snittränta om 9 procent liknar statliga Almis villkor. Väldigt många av våra kunder hittar till oss på grund av våra konkurrenskraftiga priser, som ska bli ännu lägre över tid. Många av konkurrenterna ligger runt 15-20 procent i ränta”, säger Dadmehr Fatehi.

Utöver den egna utlåningen licensierar Corpia ut sin teknikplattform, som med hjälp av artificiell intelligens ska ge bättre stöd i kreditgivningen, till andra aktörer. Det första partnerskapet har ingåtts med Citadele som är en av de största bankerna i Lettland, och fler internationella kunder sägs vara på ingång.

”Väldigt många banker ser nu, precis som efter den senaste finanskrisen, över sina verksamheter och försöker sänka kostnader. Handelsbanken valde ju till exempel att stänga ned hälften av sina kontor. Det finns en stor efterfrågan på ny teknik som kan ge bättre kreditbeslut – och där har vi den bästa lösningen på marknaden”, säger Dadmehr Fatehi.

Hur påverkades ni av coronaviruset?

”Intresset bland företagen gick upp markant, framför allt i början mellan mars och maj. Vi har kunnat plocka russinen ur kakan och ta in de kunder som vi bedömt vara mest kreditvärdiga med starka kassaflöden. Vår modell bygger på att vi sprider riskerna i låneportföljen, och inte fokuserar på någon särskild sektor, så att vi kan hålla kreditförlusterna låga även under sämre tider”, säger han.

Dadmehr Fatehi rekryterades till bolaget 2018 efter en lång karriär på SEB, där han under de sista åren arbetade som senior rådgivare till storbankens nuvarande vd Johan Torgeby.

”Jag hade arbetat tillsammans med Jacob (Malmborg, Corpias ena grundare, Di:s anm.) på SEB. Min karriär inom bankvärlden har alltid varit väldigt stimulerande och spännande, men samtidigt har jag haft en dröm om att testa på entreprenörskapet. Till slut kände jag mig beredd att ta steget”, säger han.

Corpia finansierar sin utlåning med hjälp av att ställa ut obligationer riktade mot svenska investerare. I slutet av 2019 tog bolaget in 150 Mkr från aktörer som Praktikertjänst, Martin Grens investeringsbolag Grenspecialisten, Case Kapitalförvaltning och Norron Asset Management.

Nu tar bolaget in ytterligare 100 Mkr från den amerikanska kapitalförvaltaren Thiele Capital Management. Till skillnad mot obligationerna är dessa inte öronmärkta för utlåning.

”Vi ska använda pengarna internt för att skala upp utlåningsverksamheten”, säger Dadmehr Fatehi.

Det nya kapitaltillskottet är inte en renodlad nyemission, utan på pappret en form av hybrid mellan kapital och lån som ger Thiele Capital Management rätt att konvertera hela eller delar av skulden till aktier. Tidigare i våras värderades hela Corpia till runt 255 Mkr.

Corpia hade under 2019 en nettoomsättning på 7 Mkr och noterade ett minusresultat om 21 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer