Annons

Lanserar crowdfunding för semesterhus: ”Inte som Tessin”

Co-Properties tre grundare från vänster: Kristofer Klerfalk, orförande, Erik Englund, vd, och Anton Winqvist, ansvarig för samarbeten och fastigheter.
Co-Properties tre grundare från vänster: Kristofer Klerfalk, orförande, Erik Englund, vd, och Anton Winqvist, ansvarig för samarbeten och fastigheter. Foto: Sarah Thorén, Qimage.
På crowdfunding-plattformen Co-Properties erbjuds användarna köpa andelar i spanska semesterhus. ”Det är inte som på Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån” säger vd:n Erik Englund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tessin, Kameo och SBP Nordic ser ut att få sällskap på marknaden för investeringar i fastigheter via crowdfunding-modell.

På nystartade Co-Properties erbjuds användarna att investera i andelar i semesterhus i utlandet. De får även ta del av de årliga hyresintäkterna som kommer in, fram till försäljningen som sker inom 2-5 år, beroende på objekt. 

”Vi vill hjälpa småsparare att bygga en fastighetsportfölj”, säger Erik Englund, vd och medgrundare på Co-Properties.

Bolaget, som fortfarande är i sin linda, har hittills tagit in knappt 2 miljoner kronor i riskkapital från affärsänglar i Stockholm och Uppsala, där bolaget är baserat.

Vi funkar som Kickstarter. Blir projektet inte finansierat så går det inte igenom.

I oktober registrerades bolaget som finansiellt institut av finansinspektionen. Specifikt får man lov att förmedla lån från privatpersoner och företag till en låntagare. Dessa används i sin tur för att förvärva specifika bostadsobjekt. Investerarna köper i praktiken digitala skuldebrev som signeras med bank-id.

”Rent juridiskt äger våra användare inga fastigheter. De digitala skuldebreven är kopplade till en specifik fastighet som ägs av vårt systerbolag Co-Properties Real Estate AB”, förklarar vd Erik Englund.

Än så länge har Co-Properties endast samlat in 13 procent av det kapital som krävs för att köpa tjänstens första fastighet. Det rör sig om en ägarlägenhet i Nerja, en kuststad i södra Spanien, som säljs för knappt 3 miljoner kronor (motsvarande 276 000 euro).

Det är inte som på exempelvis Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån.

Enligt Erik Englund delas köpet upp i 200 andelar, som reserveras via plattformen.

”Minsta insats är 0,5 procent, så det blir närmare 15 000 kronor i detta fall”, säger vd:n Erik Englund.

För att affären ska genomföras måste samtliga pengar tas in. 

”Vi funkar som Kickstarter. Blir projektet inte finansierat så går det inte igenom”, säger Erik Englund.

Det innebär att samtliga fordringar i ett enskilt objekt ägs av användarna på plattformen. Enligt kontraktet ska Co-Properties första fastighet säljas redan tre år efter den köps. Fram tills dess hyrs ägarlägenheten ut, en process som sköts av Co-Properties med hjälp av vissa underleverantörer.

Hur tjänar ni på detta?

”Vi tar 20 procent hyresintäkterna och 20 procent av den eventuella reavinsten vid en försäljning. Mäklararvodet vid en försäljning tas ur vår andel.”

Tar ni ut er del före eller efter utgifter och skatt?

”Efter. Vi tar 20 procent av nettointäkten.”

Hur tjänar användarna på detta?

”När vi tagit ut vår andel så delar de på resten i proportion till sina andelar. Äger man 3 procent får man 3 procent av hyresintäkterna och 3 procent av den eventuella reavinsten vid en försäljning efter löpande kostnader och vårt arvode. Säljs fastigheten med förlust får man ta sin del av den, men det blir inga mäklarkostnader. Vi jobbar för närvarande med endast med en mäklarfirma och de tar bara betalt som en andel av eventuell vinst.”

Kan man förlora allt?

”Det går att förlora pengar, men det är svårt att se hur man skulle förlora allt på en attraktiv, försäkrad fastighet som säljs inom fem år”, säger Erik Englund.

Vad händer om Co-Properties går i konkurs?

”Då säljer en konkursförvaltare fastigheterna och löser ut fordringsägarna. Det är inte som på exempelvis Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån. Alla tillgångar i vårt fastighetsbolag är kopplade, via skuldebrev, till våra användare. Det finns inga andra fordringsägare, så man får alltid tillbaka pengar i proportion till sin andel.”

Läs mer: Småsparare i kläm efter Tessin-fiasko – drabbade får ”hemligt” brev 

Vad hindrar er från att hyra ut fastigheterna till ett underpris, exempelvis med någon form av dold kickback som tack?

”Vårt arvode baseras delvis på hyresintäkter, så vi har ett intresse att ta ut så mycket som möjligt. Alla parter har samma incitament. Vi redovisar alla hyresintäkter och har kontrollsystem för att se att vår uthyrningspartner gör sitt jobb.”

Vad hindrar er från att sälja fastigheterna till ett underpris, exempelvis med någon form av dold kickback som tack?

”Mäklarens provision baseras på vinsten. Vi har även en en oberoende mäklare som kontrollerar att fastigheten säljs till ett marknadspris.” 

Hur många fastighetsaffärer har Co-Properties förmedlat om tre år?

”Upp till 50 gissar jag. Vi ska fokusera på ägarlägenheter utomlands, inte bara i Spanien, utan i hela Europa”, säger Erik Englund.

Bland investerarna i Co-Properties finns bland annat Patric Palm och Erik Olofsson som grundat kollaborationsappen Favro och planeringsverktyget Hansoft, Staffan Palopää som grundat e-handelsaktören Vaimo, samt Joakim Grönvall stom står bakom Triple och Bilddagboken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer