Hoppa till innehållet

Lanserar crowdfunding för semesterhus: ”Inte som Tessin”

På crowdfunding-plattformen Co-Properties erbjuds användarna köpa andelar i spanska semesterhus. ”Det är inte som på Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån” säger vd:n Erik Englund.

Tessin, Kameo och SBP Nordic ser ut att få sällskap på marknaden för investeringar i fastigheter via crowdfunding-modell.

På nystartade Co-Properties erbjuds användarna att investera i andelar i semesterhus i utlandet. De får även ta del av de årliga hyresintäkterna som kommer in, fram till försäljningen som sker inom 2-5 år, beroende på objekt. 

”Vi vill hjälpa småsparare att bygga en fastighetsportfölj”, säger Erik Englund, vd och medgrundare på Co-Properties.

Bolaget, som fortfarande är i sin linda, har hittills tagit in knappt 2 miljoner kronor i riskkapital från affärsänglar i Stockholm och Uppsala, där bolaget är baserat.

Vi funkar som Kickstarter. Blir projektet inte finansierat så går det inte igenom.

I oktober registrerades bolaget som finansiellt institut av finansinspektionen. Specifikt får man lov att förmedla lån från privatpersoner och företag till en låntagare. Dessa används i sin tur för att förvärva specifika bostadsobjekt. Investerarna köper i praktiken digitala skuldebrev som signeras med bank-id.

”Rent juridiskt äger våra användare inga fastigheter. De digitala skuldebreven är kopplade till en specifik fastighet som ägs av vårt systerbolag Co-Properties Real Estate AB”, förklarar vd Erik Englund.

Än så länge har Co-Properties endast samlat in 13 procent av det kapital som krävs för att köpa tjänstens första fastighet. Det rör sig om en ägarlägenhet i Nerja, en kuststad i södra Spanien, som säljs för knappt 3 miljoner kronor (motsvarande 276 000 euro).

Det är inte som på exempelvis Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån.

Enligt Erik Englund delas köpet upp i 200 andelar, som reserveras via plattformen.

”Minsta insats är 0,5 procent, så det blir närmare 15 000 kronor i detta fall”, säger vd:n Erik Englund.

För att affären ska genomföras måste samtliga pengar tas in. 

”Vi funkar som Kickstarter. Blir projektet inte finansierat så går det inte igenom”, säger Erik Englund.

Det innebär att samtliga fordringar i ett enskilt objekt ägs av användarna på plattformen. Enligt kontraktet ska Co-Properties första fastighet säljas redan tre år efter den köps. Fram tills dess hyrs ägarlägenheten ut, en process som sköts av Co-Properties med hjälp av vissa underleverantörer.

Hur tjänar ni på detta?

”Vi tar 20 procent hyresintäkterna och 20 procent av den eventuella reavinsten vid en försäljning. Mäklararvodet vid en försäljning tas ur vår andel.”

Tar ni ut er del före eller efter utgifter och skatt?

”Efter. Vi tar 20 procent av nettointäkten.”

Hur tjänar användarna på detta?

”När vi tagit ut vår andel så delar de på resten i proportion till sina andelar. Äger man 3 procent får man 3 procent av hyresintäkterna och 3 procent av den eventuella reavinsten vid en försäljning efter löpande kostnader och vårt arvode. Säljs fastigheten med förlust får man ta sin del av den, men det blir inga mäklarkostnader. Vi jobbar för närvarande med endast med en mäklarfirma och de tar bara betalt som en andel av eventuell vinst.”

Kan man förlora allt?

”Det går att förlora pengar, men det är svårt att se hur man skulle förlora allt på en attraktiv, försäkrad fastighet som säljs inom fem år”, säger Erik Englund.

Vad händer om Co-Properties går i konkurs?

”Då säljer en konkursförvaltare fastigheterna och löser ut fordringsägarna. Det är inte som på exempelvis Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån. Alla tillgångar i vårt fastighetsbolag är kopplade, via skuldebrev, till våra användare. Det finns inga andra fordringsägare, så man får alltid tillbaka pengar i proportion till sin andel.”

Läs mer: Småsparare i kläm efter Tessin-fiasko – drabbade får ”hemligt” brev 

Vad hindrar er från att hyra ut fastigheterna till ett underpris, exempelvis med någon form av dold kickback som tack?

”Vårt arvode baseras delvis på hyresintäkter, så vi har ett intresse att ta ut så mycket som möjligt. Alla parter har samma incitament. Vi redovisar alla hyresintäkter och har kontrollsystem för att se att vår uthyrningspartner gör sitt jobb.”

Vad hindrar er från att sälja fastigheterna till ett underpris, exempelvis med någon form av dold kickback som tack?

”Mäklarens provision baseras på vinsten. Vi har även en en oberoende mäklare som kontrollerar att fastigheten säljs till ett marknadspris.” 

Hur många fastighetsaffärer har Co-Properties förmedlat om tre år?

”Upp till 50 gissar jag. Vi ska fokusera på ägarlägenheter utomlands, inte bara i Spanien, utan i hela Europa”, säger Erik Englund.

Bland investerarna i Co-Properties finns bland annat Patric Palm och Erik Olofsson som grundat kollaborationsappen Favro och planeringsverktyget Hansoft, Staffan Palopää som grundat e-handelsaktören Vaimo, samt Joakim Grönvall stom står bakom Triple och Bilddagboken.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera