Hoppa till innehållet

Lanserar social ljudapp för Airpods – tar in 20 miljoner från Voi- och Spotify-veteraner

Den sociala podcasting-appen Logcast är på väg ut i Appstore. Nu tar bolaget in en investering på 20 miljoner kronor för att utveckla sin vision om friktionslöst ljud: ”Vi bygger ett socialt nätverk för Airpods”, säger medgrundaren Leni Andronicos.

Johanna Hoof och Leni Andronicos har tillsammans startat den sociala podcasting-appen Logcast.
Johanna Hoof och Leni Andronicos har tillsammans startat den sociala podcasting-appen Logcast.

Leni Andronicos, medgrundare av den sociala podcast-appen Logcast, sitter på sitt hotellrum i Barcelona. 

Appen, som än så länge finns i en testversion, har rönt uppmärksamhet i Spanien efter att en känd skådespelare har pratat om den i ett radioprogram.

”De spanska användarna är mer mogna i sitt beteende att skicka ljudklipp till varandra. Här gör människor i alla generationer det”, säger hon.

Det är en stor dag för Leni Andronicos och hennes medgrundare Johanna Hoof.

”I dag trycker vi på knappen för att skicka in Logcast till Appstore. Det känns galet efter att ha utvecklat appen i 13 månader”, säger Leni Andronicos.

Hon beskriver Logcast som ”podcast on the go” – att man alltid kan sända en podcast var man än är. I appen kan användarna både skapa och hitta andras ljudklipp, eller ”loggar” som grundarna kallar det.

”Vår vision är att bygga en friktionsfri ljudprodukt och vi utvecklar den för Airpods. I framtiden ska man kunna logga ljud från sitt vardagsrum via trådlösa hörlurar eller olika smarta högtalare.”

Leni Andronicos trycker på att över 100 miljoner av Apples trådlösa hårlurar Airpods såldes i USA i fjol:

”Vi bygger ett socialt nätverk för Airpods och om fem år tror jag inte att vi kommer gå omkring med våra telefoner hela tiden”, säger hon.

Hon beskriver att Logcast-appen är gentemot traditionella podcasts som vad Instagram Stories är jämfört med Youtube.

”Ljudjänster som Spotify och Acast är till för de 2 procenten och vi för de andra 98 procenten. Vi brukar säga att de som skapar innehållet går med i Logcast för verktyget och stannar för nätverket. Podcasts behöver inte vara en envägskommunikation.”

Hittills har ett team på fem personer utvecklat Logcast och nu är planen att anställa fler för att skala upp appen. Med sig som rådgivare och investerare har bolaget fått Niklas Carlheim-Mueller, som har jobbat med digital utveckling på Ericsson i många år, Juan Serruya, tidigare utvecklingschef på Spotify i New York i många år, och Simon Telian som sitter i styrelsen för Advanced Blockchain AG. Även elscooterbolaget Vois medgrundare Adam Jafer går in med pengar. Totalt tar Logcast in en investering på 20 miljoner kronor.

”Vår investeringsprocess har handlat om att bygga relationer med människor som kan ge oss rätt resurser för att växa Logcast stort och snabbt. Vi är väldigt stolta och motiverade av att vi nu inför lansering backas av ett team som bevisligen byggt produkter som användare älskar”, säger Johanna Hoof.

Vi är till för de andra 98 procenten.

Hon ska resa till Barcelona nästa dag för att tillsammans med Leni Andronicos träffa kreatörer som kan vara aktuella för att sprida Logcast i Spanien. De båda grundarna träffades när de blev placerade mittemot varandra på en lunch i september 2018. De hittade varandra direkt och visste att de ville jobba tillsammans, men sedan tog det ett år för de att komma på vad de faktiskt ville göra tillsammans.

Leni Andronicos kommer ursprungligen från Australien och flyttade till Sverige 2018. Efter tio års erfarenhet från marknadsföring och innehållsproduktion, bland annat för MTV radiokanalen Southern Cross Austereo, var hon klar med att vara anställd och valde att starta egen konsultlåda.

Johanna Hoof har tidigare jobbat som pr-chef på it-konsultbolaget Consid och driver även det egna poddbolaget With Hoof. Hon producerar podcasts och hade börjat experimentera med kortare femminutersformat för sina kunder. De publicerades mellan vanliga podcastavsnitt och blev snabbt populära – vilket också lade grunden till idén bakom Logcast.

”Mycket av de innehåll vi ser inom ljud är fortfarande välproducerat och frånkopplat från våra vardagliga upplevelser. Produktionen av podcasts fortsätter att öka, men samtidigt kommer vi också att se nästa generation av ‘spoken media’ som är mer socialt och ‘on-the-go’, vilket är en spegling av hur vi beter oss i en normal konversation offline”, säger Johanna Hoof.

Från att ha skissat på tjänsten i några månader började de båda grundarna utveckla den i februari 2020. Det med hjälp av en investering på 2 miljoner kronor från ängelinvesterare och utvecklingskonsultbolaget Nomad Consulting.

Då var det svårare att förklara vad de höll på med, men med spelare som konversationsappen Clubhouse har ljud återigen blivit det nya heta.

”Appar som Clubhouse har accelererat ljudutvecklingen med tre till fem år, vilket är en stor fördel för oss”, säger Leni Andronicos.

Eran där ’skaparekonomin’ kontrolleras av ’big tech’ är över.

I Logcast kan en användare skapa en egen poddkanal och sända ut inspelningar, lägga till ett foto om man vill och få gillanden och kommentarer på det. Det finns en publik chattfunktion i appen och det går också att skicka privata meddelanden mellan användare. Man la också nyligen till en funktion för att låta ljudinspelningar ligga ute i 24 timmar och sedan försvinna. Flera av funktionerna har kommit till från användarfeedback.

Logcast har kört appen i en privat beta under tre månader med 100 personer som var och en har fått bjuda in två personer. Under den tiden har de sammanlagt sänt ut 20 000 minuter av streamat ljud, postat över 430 loggar och skickat 350 direktmeddelanden.

I dag har man en väntelista på 2 500 personer, varav runt 1 000 av dem kommer från Spanien. Den officiella appen släpps i Appstore inom två veckor om den inte stöter på problem i processen. Tanken är att lansera i Sverige först och sedan på nya marknader, först i Spanien och Storbritannien och i början av 2022 i USA.

Inom kort kommer ett betalningssystem att integreras i Logcast, där fans till poddarna kan prenumerera på en viss kanal eller donationer för att låsa upp innehåll. Appen i sig kommer alltid att vara gratis och utan annonsering, säger Leni Andronicos.

En framtida affärsmodell är även att användarna kan få betalt för att dela sin data, som sedan kan säljas vidare. I Logcast går det redan i dag att aktivt stänga av att datan delas.

Logcast utvecklar också funktioner för Ethereum – en plattform där olika applikationer ska kunna handlas och lagras säkert med hjälp av blockkedjetekniken. I appen är tanken att användare ska kunna skapa egen valuta som ens fans kan köpa in i direkt eller via andra fans.

”Vi tror att framtiden inom sociala medier ligger i decentraliserade nätverk där de som skapar innehållet själva kan sälja sitt innehåll och ta fram en egen valuta. Eran där ’skaparekonomin’ kontrolleras av ’big tech’ är över”, tror Leni Andronicos.

Läs också: Investerarna ser fortsatt högtryck – pekar ut favoriterna: ”hetare än på många år”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera