Annons

Länsstyrelsen hotar stoppa Apples bygge – men NK välkomnar konkurrensen

Näringslivsprofilen Fredrik Lundberg äger varuhuset NK genom sitt fastighetsbolag Hufvudstaden.
Näringslivsprofilen Fredrik Lundberg äger varuhuset NK genom sitt fastighetsbolag Hufvudstaden. Foto: Oskar Omne (Di) och Henrik Montgomery (TT).
Länsstyrelsen riskerar stoppa Apples planer på att bygga en ny flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Däremot räds inte Fredrik Lundbergs fastighetsbolag Hufvudstaden, som äger varuhuset NK i närheten, konkurrensen från techjätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är inte bara allmänheten som ställer sig kritisk till Apples bygge av en ny flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Länsstyrelsen i Stockholms län, en tung remissinstans, hotar nämligen med att upphäva detaljplanen för bygget om inte en rad problem först löses.

Myndigheten pekar bland annat på att Kungsträdgården är Stockholms äldsta park och en viktig offentlig plats i staden, med en kulturmiljö av riksintresse. Ur denna aspekt har Apples nuvarande förslag en "negativ påverkan" och riskerar göra "påtaglig skada".

”Den föreslagna byggnaden gör anspråk på stads- och parkrummet, på ett sätt som förminskar upplevelsen av parken som helhet”, skriver samhällsbyggnadsdirektör Patrik Åhnberg.

Länsstyrelsen skulle i stället föredra en byggnad i paviljongkaraktär, som redan i dag finns på platsen i och med restaurangen TGI Fridays, heter det.

Även andra tunga aktörer som Stockholms skönhetsråd och Stadsmuseet ställer sig kritiska till förslaget.

Läs mer: Massiv folkstorm mot Apple-huset: ”Sliter ut och offrar Stockholms gröna hjärta” 

Däremot ser näringslivsprofilen Fredrik Lundbergs fastighetsbolag Hufvudstaden, noterat på Stockholmsbörsen, positivt på Apples planer.

Det skriver John Lethenström, chef för fastighetsutveckling, och Anders Nygren, affärsområdeschef i Stockholm, i sitt remissvar.

”Den planerade byggnationen torde medföra starkare flöden på Hamngatan. Vi delar stadens ambitioner om att bidra till en trygg och attraktiv stadskärna.”

Hufvudstaden äger bland annat AB Nordiska Kompaniet, som driver det välkända varuhuset NK i närheten av Kungsträdgården. 

Däremot kräver Hufvudstaden att Apple och projektörerna först ska tydliggöra en del byggtekniska processer för att undvika skador på deras näraliggande fastigheter.

Läs mer: Politikerna kan krossa Apples dröm i Kungsträdgården 

Det är politikerna i Stadsbyggnadsnämnden som ska fatta det slutgiltiga beslutet om bygget, men mellan dessa råder delade meningar, som Di Digital tidigare rapporterat.

Målet är att synpunkterna ska hinna sammanställas under den nuvarande mandatperioden, som tar slut den sista december, och därför inte påverkas av valet i september. 

Men om samrådsredogörelsen skulle försenas, och en ny mandatperiod hinna påbörjas, kan beslutet påverkas. Politikernas beslut kan antingen antas eller överklagas. Om det inte överklagas får Apple ansöka om bygglov så snart beslutet vinner laga kraft. 

Apple köpte den exklusiva tomträtten för fastigheten under 2015 för 129 miljoner kronor från Stockholms Handelskammare.

Skiss på butiken Apple vill bygga sett från Hamngatan.
Skiss på butiken Apple vill bygga sett från Hamngatan. Foto: Apple och Foster&Partners.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer