Annons

Lärdomen från #GoogleOpenMic: ”Det går att göra mycket utan kapital”

Emma Rosman, medgrundare av Welcome App, på Googles scen i Almedalen. Foto: Google
Emma Rosman, medgrundare av Welcome App, på Googles scen i Almedalen. Foto: Google
Allt vi gör har en social påverkan – och finansiering är sekundärt för startupbolag. Det var två teman på onsdagens #GoogleOpenMic.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Emma Rosman hoppade av jobbet som managementkonsult för att med digitala verktyg förbättra för nyanlända i Sverige.

Det var inte alltid lätt, säger hon på #GoogleOpenMic i Almedalen.

Läs mer: Så hittar du Di Digital i Almedalen

”Vi började och tänkte det här är den bästa idén någonsin. Vi tänkte att efter de första tre månaderna skulle vi 400 miljoner användare, Zlatan som spokesperson och rest pengar via Kickstarter”, säger Emma Rosman.

Riktigt så enkelt var det inte. Efter tre månader hade Welcome App fått in 50 000 kronor i donationer och 3 000 användare.

”Det blir mer tungrott i perioder. Men det är viktigt att inte fatta beslut under tillfälliga dippar”, säger Emma Rosman.

Värde är större än finansiering

I mitten på 2016 lossnade det. Welcome App tog in finansiering från Norrskenstiftelsen vilket gjorde att teamet kunde börja jobba med projektet på heltid.

Men finansiering är egentligen inte så viktigt, säger Emma Rosman.

”Värde är större än finansiering. Vi byggde vår app utan en krona från investerare. . Satsa på att fånga en signal i markanden i stället. Satsa på att skapa riktigt värde – för när man gör det tror jag att man fångar värde.”

Welcome App är bara ett exempel på socialt entreprenörsskap i Sverige.

Nyligen startade Norrskenstiftelsen, grundad av Klarna-miljardären Niklas Adalberth, en fond som enbart kommer att investera i bolag som söker att lösa samhällsproblem.

Foto:

Fredrik Wikholm, grundare av klädmärket Uniforms for the Dedicated och det hållbara textilbolaget From Air, ger inte mycket för själva språkbruket.

”Det vi hör om sociala entreprenörer är bullshit. Varje sak vi gör har en social påverkan. Det är bara en fråga om var på skalan – från exceptionellt dåligt till exceptionellt superbra –som varje projekt hamnar”, säger han på Googles scen.

”Ni måste ställa djupare frågor. I en tid av djup transofmration och hög volatilitet och en tendens att göra samma grejer vi gjorde i går så är det dags att ställa mycket djupare frågor om vad som faktiskt är möjligt.”

Foto:

Foto: Jesper Frisk

Jeremey Jauncey, som driver mediebyrån Beautiful Destinations och själv har över en halv miljon följare på Instagram, pratar om hur politiker bör kommunicera för att nå yngre generationer.

Om fem år kan Facebook vara en videoplattform

Bara Facebook, Snpachat och Youtube genererar 23 miljarder videovisningar varje dag, säger han.

”Allt vi gör inom storytelling just nu är visuellt. Människor är genetiskt programmerade att reagera på visuella berättelser”, säger han och går vidare till vikten av rörligt material på Facebook.

”Inom fem år kan Facebook har blivit en ren videoplattform”, säger Jeremy Jauncey.

Foto:

Dobermans vd Lisa Lindström (tv) intervjuade entreprenören Kyla Fullenwider, som deltog i Obama-administrationens innovationsprogram.

Läs mer: Techstjärnans uppdrag: Digitalisera USA åt Obama

Di Digital modererar #GoogleOpenMic under eftermiddagen. Här är framtidsnamnen som medverkar:

Locker Room Talk, kl 13:30-14:00

Trine, kl 14:00-14:30

Lärargalan, kl 14:30-15:00

1928 Diagnostics, kl 15:00-15:30

Deeds, kl 15:30-16:00

Transfer Galaxy, kl 16:00-16:30

Signal Signal, kl 16:30-17:00

#GoogleOpenMic äger rum i Googles lokaler på Hästgatan 1 i Visby.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer