Annons

Larmet om Daniel Wellingtons fabriker: Arbetarna jobbar för hårt

Daniel Wellingtons grundare och storägare Filip Tysander.
Daniel Wellingtons grundare och storägare Filip Tysander. Foto: Jack Mikrut
Svenska klockföretaget Daniel Wellington har växt i rekordfart, men bolaget får bassning när granskare larmar om dåliga förhållanden hos underleverantörer i Kina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fabriksarbetarna som monterar ihop svenska klockjättens modeller arbetar för långa pass och är oförsäkrade. Det är några av bristerna uppmärksammas i bolagets egen hållbarhetsredovisning, som Di Digital tagit del av.

Daniel Wellington går som tåget. Bolaget, som grundades, ägs och drivs av 33-årige Filip Tysander, omsatte strax över 2,4 miljarder kronor 2017. Resultatet landade på strax över 900 miljoner kronor och Filip Tysander kunde ta ut en vinst på 200 Mkr efter året som gått.

Läs mer: Klockkungens plånbok växer – 200 miljoner från Daniel Wellington 

Bolaget har växt i enorm takt, 2013 omsatte man drygt 100 Mkr. Enligt senaste årsredovisningen är man nu drygt 900 anställda i bolag som finns i bland annat Storbritannien, Indien, Kina och Dubai.

Daniel Wellingtons hållbarhetsredovisning antyder att bolagets friska tillväxt för med sig en del barnsjukdomar.

Klockorna som fyllt Filip Tysanders fickor monteras ihop i Kina med japanska delar. Enligt en egen utredning av fabrikerna där klockorna monteras ihop finns det orosmoln och en del frågetecken kring arbetarnas arbetsförhållanden. Bland annat ska granskare, som undersökt fabrikerna enligt Daniel Wellingtons egen beställning, upptäckt främst tre alarmerande faktorer.

Läs mer: Efter nederlaget i domstol – Daniel Wellington kräver upprättelse 

Rapporten nämner till exempel att det finns problem med för långa arbetspass i fabrikerna, att arbetarna saknar försäkringar och att kontrollen av underleverantörer är bristfälliga. Granskningarna ska ha gjorts under de två senaste åren, men ännu har bolaget inte löst problemen.

Enligt hållbarhetsrapporten ska Daniel Wellington kräva att underleverantörer följer lokala lagar och regler, dessutom hävdar man att man arbetar med underleverantörerna för att förbättra förhållandena för arbetarna. Om någon förbättring faktiskt skett framgår inte av hållbarhetsredovisningen.

Di Digital har sökt Daniel Wellington för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer