Annons

Lastbilsjätten Scania investerar i kontorsrobot

Scanias riskkapitalbolag Scania Growth Capital investerar i mjukvaru- och konsultbolaget AKOA som fokuserar på digitalisering och automatisering av affärsprocesser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

AKOA, Another Kind Of Automation, ska automatisera delar av Scanias kontorsuppgifter.

”Om du ska göra en veckorapport behöver du gå in i tre olika datasystem och hämta siffror och sedan ska du flytta in det i Excel och sedan ska det in i ett mejl och skickas någonstans. Då kan du lära en robot från AKOA att göra det där, helt automatiskt, en gång i veckan”, säger Daniel Riazzoli på Scania Growth Capital. 

Syftet med roboten är att personalen ska kunna ägna sig åt viktigare uppgifter. 

”Med den här roboten kan människan istället lägga tid på mer värdeskapande saker och automatisera de enklare momenten.” 

Scania Growth Capital har funnits i över två år och AKOA är deras femte investering. Fokus för investeringarna är bolag med nya digitala innovationer och ett klimatsmart tänk. Ofta har bolagen koppling till Scanias produkter, men kanske på ett mer långsökt sätt än väntat. 

”Det händer så mycket nu i bolagsbranschen med självkörande fordon och annat som förändrar mycket av den traditionella värdekedjan. Då är det här ett av flera sätt att titta brett så att man inte missar något som kan bli strategiskt relevant längre fram”, säger Daniel Riazzoli. 

Daniel Riazzoli vill inte avslöja hur stor investeringen i AKOA är, men berättar att det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp. 

”Vi har valt att inte gå ut med exakta storleken, men rent generellt så investerar vi i princip bara kapital som går in i bolagen. Vi investerar helst inte i aktier utan bolagen ska kunna använda pengarna till att fortsätta växa”, säger han. 

Ofta innebär investeringarna ett partnerskap mellan Scania och det berörda bolaget. 

”Vi brukar sitta med i styrelsen och hjälper dem med vårt nätverk”, säger Daniel Riazzoli. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer