Annons

Lazada-grundaren noterar vietnamesisk bolagsbyggare på First North

Lazadas grundare Christopher Brinkeborn Beselin ska notera sin vietnamesiska bolagsbyggare Fram på First North i oktober.
Lazadas grundare Christopher Brinkeborn Beselin ska notera sin vietnamesiska bolagsbyggare Fram på First North i oktober. Foto: Jesper Frisk
Christopher Brinkeborn Beselin är främst känd för att ha startat e-handelsgiganten Lazada, som såldes till kinesiska Alibaba till en värdering på 25 miljarder kronor. Den 12 oktober ska han notera sin sydasiatiska bolagsbyggare Fram på First North.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordens första ”venture builder” med fokus på Sydostasien. Så beskriver tech-entreprenören Christopher Brinkeborn Beselin sitt svensk-vietnamesiska bolag Fram som ska noteras på First North den 12 oktober i år, om allt går enligt plan.

I samband med noteringen tar Fram in 20 miljoner kronor i en nyemission med en teckningskurs på 20 kr. Bolaget får då ett börsvärde på 50 Mkr från start. Pengarna ska räcka till att starta 6-10 teknikdrivna bolag i Vietnamn, Indonesien, Filippinerna och Sri Lanka – och ta dem till lönsamhet.

”Vi har sett att det kostar oss cirka två miljoner kronor att starta ett bolag och ta det till lönsamhet. Det är det som är det fina i den här delen av världen”, säger Christopher Brinkeborn Beselin i en telefonintervju från kontoret i Ho Chi Minh City.

Varför noterar du bolaget på First North?

”Det är en starkare kapitalmarknad i Sverige, framförallt för mindre, digitala bolag. I Vietnam har vi fortfarande få exempel framgångsrika exits inom tech.” 

Vi scannar Europa, Kina och USA i jakt på framgångsrika affärsmodeller.

Christopher Brinkeborn Beselin kommer från en familj som har arbetat internationellt, farfar med ABB i Japan genom handelshuset Gadelius och morfar med ABB i Kina. Fadern Erland drev import från Kina genom eget bolag.

Själv är han främst känd som mannen som för startade ehandelsbolaget Lazada, Vietnamns svar på Zalando. Bolaget drevs inledningsvis fram med kapital från Kinnevik och dess dåvarande parhäst, tyska Rocket Internet. Fyra år efter starten såldes det till den kinsiska e-handelsgiganten Ali Baba i två omgångar, till en slutvärdering på 3,2 miljarder dollar (25 miljarder kronor).

Läs mer: Alibaba köper e-handel av Kinnevik för en miljard 

”Jag har sålt alla mina andelar i Lazada och återinvesterar kapitalet i mitt bolagsbyggande och den aktivistfond jag driver med två partners”, förklarar Christopher Brinkeborn Beselin, som även har en bakgrund från aktivistfonden Cevian Capital.

Läs intervjun i Di Weekend: Superentreprenören laddar om

Fram startade han redan 2014, direkt efter han lämnat Lazada. Bolagets första satsning gick ut på att serva europeiska bolag med dedikerade it-utvecklare i Vietnamn.

”När vi kommit en bit började folk komma till oss med olika affärsidéer. Vi förstod att vi kunde börja bygga bolag med hjälp av den talang vi samlat. Sedan dess har vi startat två bolag, Pangara och Intrepid som båda delats ut till våra aktieägare. Pangara delades ut redan 3-4 månader efter start och gav tio gånger insatsen. Intrepid, som driftar e-handelsplattformar,  har redan över 100 betalande b2b-kunder och växer snabbt”, säger han. 

Di Digital har tidigare rapporterat om hur Pangara, som kopplar ihop it-utvecklare i Vietnam med svenska bolag, tagit in kapital från bland andra Acacia, med Enators grundare Christer Jacobsson som ordförande.

Målet är nu att skala upp Frams modell och bli en börsnoterad bolagsbyggare, lite som ett Rocket Internet i miniatyr. 

”Vi har en investeringskommitté som scannar Europa, Kina och USA i jakt på framgångsrika affärsmodeller. Vi rankar dem och kommer sedan fram till vad vi vill bygga. Vi startar sedan bolagen ihop med ett grundarteam, tillsätter ledningen och sköter finansieringen. När vi når lönsamhet måste vi välja mellan att skala upp eller behålla bolaget för kassaflödet”, säger Christopher Brinkeborn Beselin.

Räcker verkligen 20 Mkr för att starta 6-10 bolag?

"Ja. Vi har även ett bra kassaflöde från vår it-konsultverksamhet som ger oss cirka en miljon kronor i vinst per år.” 

Christopher Brinkeborn Beselin uppger att Frams första nya bolag ska startas under fjärde kvartalaet. Sedan ska man starta 2-3 bolag per kvartal. 

”Vi är skeptiska till det volymbyggande som sker på marknaden just nu. Våra bolag ska nå signifikant omsättning efter 6 månader och lönsamhet efter 24 månader”, säger han.

Läs mer: De tar sin startupfabrik från Singapore till Stockholm – ska listas på First North

Fram har idag ca 50 anställda på sina kontor i Saigon och Danang i hjärtat av Sydostasien. Bolaget grundades av Christopher Brinkeborn Beselin. Vd är Max Bergman som startade Kinneviks försäkringsbolag Bima i Sri Lanka och byggde bolaget till lönsamhet från grunden.

Frams styrelse består, förutom Christopher Brinkeborn Beselin, av Stina Andersson som tidigare var strategichef på Kinnevik och idag sitter i koncernledningen för Tele2, samt Mikael Steinbach som har cirka 20 års erfarenhet från olika ledande befattningar inom Ericsson i utvecklingsländer som Ryssland, Brasilien och Kina. Idag är Mikael operativ chef för Ericsson i Vietnam, Burma och Kambodja.

Fotnot: Fram tar sitt namn från ett skepp som använts av norska upptäckare i Arktis och Antarktis mellan 1893 och 1912.


Mer om Fram i veckans Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kannagontankaskopaspotify-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer