Annons

Lazada-grundarens Fram rusar på First North

Gänget bakom Fram ringer i börsklockan under torsdagen. (Christopher Brinkeborn Beselin står till höger om klockan.)
Gänget bakom Fram ringer i börsklockan under torsdagen. (Christopher Brinkeborn Beselin står till höger om klockan.) Foto: Nasdaq
Lazada-grundarens bolagsbyggare Fram har fått en flygande start efter börsnoteringen i veckan. Vid lunchtid på fredagen var aktien upp närmare 70 procent från teckningskursen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av september avslöjade Di Digital att Lazada-grundaren Christopher Brinkeborn Beselin skulle notera sin sydasiatiska bolagsbyggare Fram på First North. I samband med noteringen tog man in 20 miljoner kronor till teckningskursen 20 kronor. 

Intresset för noteringen har varit stort. Den 6 oktober meddelade bolaget att erbjudandet var övertecknat med nästan 750 procent.

Aktien noterades på First North under torsdagen den 12 oktober och steg som en raket. Under sin första handelsdagsteg klättrade kursen med 57 procent till 31,3 kronor. Under fredagen fortsatte kursen upp. Klockan 12:30 hade aktien stigit med ytterligare 7 procent till 33,6 kronor. Det innebär att börsvärdet stigit från 50 till 85 Mkr på knappt två dagar. Följ kursen här.

Läs mer: Lazada-grundaren noterar vietnamesisk bolagsbyggare på First North

Fram grundades av bolagsbyggaren och tech-profilen Christopher Brinkeborn Beselin. Han är främst känd som mannen som för startade ehandelsbolaget Lazada, Vietnamns svar på Zalando. Bolaget drevs inledningsvis fram med kapital från Kinnevik och dess dåvarande parhäst, tyska Rocket Internet. Fyra år efter starten såldes det till den kinesiska e-handelsgiganten Ali Baba i två omgångar, till en slutvärdering på 3,2 miljarder dollar (25 miljarder kronor).

Christopher Brinkeborn Beselin har investerat en del av sina Lazada-vinster i Fram, som han beskriver som Nordens första ”venture builder” med fokus på Sydostasien. Nyemissionen på 20 Mkr ska räcka till att starta 6-10 teknikdrivna bolag i Vietnamn, Indonesien, Filippinerna och Sri Lanka – och ta dem till lönsamhet.

”Vi har sett att det kostar oss cirka två miljoner kronor att starta ett bolag och ta det till lönsamhet. Det är det som är det fina i den här delen av världen”, sa Christopher Brinkeborn Beselin till Di Digital i september.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer