Annons

Legomiljoner in i svenska exportsuccén Tacton

Frederic Laziou vd på Tacton
Frederic Laziou vd på Tacton Foto: Press
Lego-familjens investmentbolag och GRO Capital köper upp Tacton. Samtidigt får det svenska bolaget ett kapitaltillskott på 100 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska IT-bolaget Tacton System som grundades 1998 får nya majoritetsägare när riskkapitalfonden GRO Capital och det familjeägda Kirk Capital köper befintliga aktier. 

Dessutom tillförs bolaget 100 miljoner kronor för att finansiera en global expansion. I år har bolaget köpt två andra företag, däribland ett tyskt 3D-bolag, och öppnat kontor i USA, Tyskland och Polen.

Läs även: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Bolaget, som är sprunget ur ett forskningsprojekt vid Swedish Institute of Computer Science, utvecklar sälj- och produktkonfigurationslösningar för tillverkningsföretag.

”Vår aggressiva tillväxtstrategi följer en plan och den här investeringen är viktig milstolpe. Jag är stolt att vi nu kan utöka vår geografiska expansion och lösningsportfölj för bland annat Salesforce”, säger Frederic Laziou, vd på Tacton i ett pressmeddelande.

Tacton, som har mottagit ett exportpris från Stockholms handelskammare, omsatte förra året 247 miljoner kronor medan vinsten skrevs till 5,5 miljoner kronor. Året innan var motsvarande siffror 195 miljoner respektive -4,6 miljoner kronor.

Gro Capital är en dansk riskkapitalfond specaliserad på företag som sysslar med b2b-mjukvara. Kirk Capital är Lego-familjen Kirk Johansen investementbolag. I portföljen finns bland annat parkeringsappen Easypark och trailerföretaget PNO.

Läs även: Fransk börsbjässe köper wifi-bolag från Göteborg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer