Annons

Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig"

Lena Apler på scen under Female Founders 2017. Foto: Jonas Eng
Lena Apler på scen under Female Founders 2017. Foto: Jonas Eng
Collector-grundaren och techinvesteraren Lena Apler utses till årets Female Founder, framröstad av Di Digitals läsare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digitals läsare har röstat fram Lena Apler (NTL)  till årets Female Founder 2017. Hon är grundare av den digitala nischbanken Collector vars börsvärde idag ligger på omkring 10 miljarder kronor.

"Det känns fantastiskt att bli framröstad. Man blir aldrig blasé på utmärkelser. Jag gillar att vinna. Finns det en tävling så vill jag vinna den", säger hon till Di DIgital.

Varför vinner du tror du?
"Collector har funnits i olika skepnader i 18 år. Vi har gått från i princip ett nollvärde till ett börsvärde på 10 miljarder kronor. Kanske är det långsiktighet och tillväxt som har tilltalat läsarna. Det finns en viss tjusning i att grunda ett bolag och låta det växa."

Läs även: Drönarbolaget Globhe vann pitchtävlingen under Female Founders

Förutom att ha grundat Collector har hon på senare år dessutom seglat upp som en av Sveriges vassaste ängelinvesterare. I hennes privata portfölj finns bland annat sparappen Dreams, e-handelsbolaget NA-KD, och fintechbolaget Sigmastocks.

Karriären i bankvärlden inledde hon som 23-åring på SEB efter att ha vuxit upp i en textilfamilj i Borås och ursprungligen studerat till lärare. En av höjdpunkterna i arbetslivet var när hon för statens räkning under 90-talets finanskris räddade Nordbanken. Då jobbade hon jobbade för statliga Securum Finans. 

När uppdraget var slutfört avvecklades Securum. Men hon och kollegan Johan Möller tog med sig inspiration från det bolaget in i Collector som de grundade 1999. 

"För 18 år sedan fanns inte begreppet startup och många tittade snett och flinade bakom ryggen på mig. Men att grunda Collector visade sig vara ett rätt bra beslut."

2003 hade bolaget vuxit och stöpts om till ett modernt finansbolag som erbjöd fakturaköp och privatkrediter för postorder och e-handel.

2014 klev hon av från vd-posten men behöll ett större privat ägande i Collector som året efter gick till börsen. Idag är hon styrelseordförande för bolaget och dessutom tillförordnad vd.

Vad har du lärt dig under karriären?
"Just att ta fram egenskaperna mod, envishet och uthållighet. Man blir inte hyllad av alla hela tiden och man måste lära sig att kliva ut på plankan. Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig. Ingen kommer att bereda dig plats, den får du ta själv."

Vad är det mest spännande som händer just nu i startup-Sverige?
"Att det händer så mycket utanför Stockholm. Det finns massor av intressanta bolag i landet, inte minst i Göteborg där jag har min bas. De här bolagen har en stor bredd och de är oftast lägre värderade än Stockholmsbolagen."

Läs mer: Spotify-tungviktare vill bygga bolag på egen hand

Mer om Female Founders: 

Di Digital Female Founders är ett event där vi hyllar de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. Varje år utser vi med läsarnas hjälp årets Female Founder, en kvinnlig entreprenör som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Läs mer: Di Digital startar pitchevent för kvinnliga grundare 

Fakta Lena Apler:

• Ålder: 65 år. 

• Gör: Ordförande Collector, Collector Ventures, tech-investerare. 

• Bor: Göteborg 

• Karriär: Lämnade studierna till lärare då hon som 23-åring fick jobb på SEB. 1993 tackade hon ja till ett jobb på Securum Finans, där hon senare blev vd. Startade 1999 banken Collector tillsammans med kollegan Johan Möller. Efter 15 år som vd för Collector tog hon  2014 rollen som ordförande för banken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer