Annons

Collector dumpade bolåneutmanaren Enkla redan innan jul

Collectors grundare Lena Apler och Enklas grundare och vd Alexander Widegren.
Collectors grundare Lena Apler och Enklas grundare och vd Alexander Widegren.
Nischbanken Collector tar en kreditsmäll och säljer alla startupbolag inom Collector Ventures. Men ett bolag saknas i portföljen. ”Vi sålde våra andelar i Enkla redan i fjol”, säger Collectors grundare Lena Apler.   
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har snart gått två år sedan bolåneuppstickaren Enkla gick ut med sitt erbjudande om 0,95 procents ränta. Om Enkla lyckas lansera tjänsten har man goda chanser att ha lägst ränta på marknaden. 

Problemet är att någon skarp lansering ännu inte skett. 

Så sent som i september i fjol rapporterade Di Digital att Enkla, enligt uppgift, skulle ha säkrat sin finansiering för en första omgång bolån. Detta med hjälp av drygt 2 miljarder kronor från internationella storbanken Credit Suisse. 

Men förhoppningarna har alltjämt hamnat på skam. 

Tvivlarna finns nu inte bara bland de bolånetagare som anmält sitt intresse. Även flera av Enklas delägare har sålt tillbaka sina andelar till grundaren och vd:n Alexander Widegren.

Ännu en pusselbit landade under tisdagen, då det blev känt att nischbanken Collector tagit en kreditsmäll på 800 Mkr och bestämt sig för att sälja hela portföljen med startupbolag inom Collector Ventures.

Det är inte en av de mest kommersiellt framgångsrika investeringar vi gjort om man säger så.

Läs mer: Collector dumpar startupportföljen – Lena Apler tror på värdeökning

Det rör sig om ett par dussin bolag. Men när Di Digital tar en titt i portföljen, och jämför den med Collector Ventures innehav i somras, står det klart att ett bolag saknas. 

”Vi sålde våra andelar i Enkla redan i november eller december i fjol. Bolaget har inte utvecklats på det sätt vi hoppats och då var det bättre att göra en exit”, säger Lena Apler, som är Collectors grundare och ordförande i Collector Ventures. 

Är det grundaren och vd:n Alexander Widegren som köpt era andelar?

”...Ja.”

Collector Ventures har ägt andelar i Enkla när bolaget fortfarande hette Lånbyte.

Lena Apler vill inte uppge hur mycket man sålt för, eller huruvida man gjort en förlust. Men mycket tyder på att det varit en dålig affär. 

”Det är inte en av de mest kommersiellt framgångsrika investeringar vi gjort om man säger så”, säger hon. 

När Di Digital når Alexander Widegren är han på Världsekonomiskt forum i Davos där han bland annat arrangerar en svensk lunch som Prins Daniel ska delta i. Per sms bekräftar han att både Collector och mediekoncernen Bonnier valt att sälja sina andelar i Enkla till honom. 

”När Bonnier sålde sin portfölj ville Collector också sälja”, säger han.

Du köpte alla deras aktier?

”Ja, innan Håkan Roos köpte hela portföljen.”

Alexander Widegren vill inte uppge några summor. Men han säger sig idag äga 56 procent av Enkla, direkt och via sin familj. 

Affären han syftar på, med Håkan Roos, skedde i somras. Då meddelade mediekoncernen Bonnier att man hade sålt sina innehav i de 27 techbolag som ägdes via NFT Ventures, som i sin tur samarbetar med Collector Ventures.

En dryg månad senare framkom det att miljardären Håkan Roos blivit NFT Ventures nya finansiär. Flera källor uppgav samtidigt för Di Digital att Bonnier fick mellan 100 och 135 miljoner kronor för techportföljen. Det är betydligt lägre än de 240 Mkr som Bonnier investerade i NFT Ventures mellan 2014 och 2019. Dock bestod den summan delvis av annonsutrymme i koncernens titlar.

Läs mer: Miljardären köper Bonniers fiaskoportfölj

På frågan om när Enkla ska lansera sin tjänst är han lika optimistisk som alltid. 

”Allt är på plats! Det vi behöver är nu är rätta partners i ekosystemet som kan stödja oss hela vägen fram. Så jag tror 2020 är vårt år!”, skriver Alexander Widegren i ett sms från Davos. 

Fotnot: Mediekoncernen Bonnier äger även Dagens industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer