Annons

Lena Apler om Collectors 26 investeringar: ”Integrationen har hamnat på skam”

Collector-grundaren Lena Apler på plats i DI:s tält i Almedalen.
Collector-grundaren Lena Apler på plats i DI:s tält i Almedalen.
Collector-grundaren Lena Apler ser ”avsevärd värdeökning” i bankens 26 startup-investeringar. Samtidigt medger hon att ambitionen om att integrera dem i verksamheten kommit av sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Visby) ”Min ambition att integrera våra investeringar i Collectors app har kommit på skam, men vi har ett omfattande samarbete med många av bolagen”, säger hon när Di Digital möter henne under Almedalsveckan.

Det har nu gått drygt tre år sedan den börsnoterade nischbanken Collector startade riskkapitalbolaget Collector Ventures och började investera i fintech och andra startupbolag. Fonden innehöll från början cirka 250 miljoner kronor och investeringarna har gjorts i ett partnerskap med branschkollegan NFT Ventures. 

I dag har man investerat drygt 200 Mkr i 26 bolag, enligt Collector Ventures ordförande Lena Apler. Siffran är mycket hög jämfört med andra banker.

”Vi har nog investerat i flest bolag. Men vi har nog satsat minst pengar. Vi är ju med i tidiga rundor och tar bara minoritetspositioner. De senaste tre åren har visat att strategin var riktigt bra. Alla bolag har klarat sig och några har gått riktigt bra”, säger Collector-grundaren.

Kriteriet för investeringarna är att bolagen ska kunna bidra till Collectors bankverksamhet. 

”Vi investerar ju mest i fintech. Men det ska alltid röra sig om produkter och tjänster som kan gagna Collector, antingen genom att ge oss fler kunder, eller genom att ge oss bättre teknik”, säger Lena Apler.

När Di Digital träffade Lena Apler under Almedalsveckan sommaren 2017 – ett drygt år efter lanseringen av Collector Ventures – hade hon stora förhoppningar om att flera av tjänsterna skulle integreras i det som då var Collectors nya bankapp. Hon drog sig inte för att nämna konkreta exempel.

”Man kan tänka sig att bolag som Betterwealth, med sin aktiehandel, Wrapp, med sin lojalitetstjänst, och Lånbyte, som förmedlar bolån”, sa Lena Apler då.

Två år senare har antalet investeringar mer än dubblats från 11 till 26, men integrationen har i de flesta fall uteblivit. 

”Finansiellt är vi väldigt nöjda med portföljen. Men integrationen har inte gått lika snabbt som vi hade hoppats”, säger Lena Apler.

Hur har det gått för portföljen överlag?

”Några bolag har gått riktigt bra, långt över plan. Säg 5-6 stycken. Många går enligt plan och några laggar efter. Några har förändrats så pass mycket att Collector inte längre passar som ägare. Då har vi slutat investera, eller kanske gjort en exit. Utvecklingen har tagit lite längre tid än jag väntat mig. Men det beror mycket på att jag är otålig. De första två åren är jobbigast, sedan går det fort.”

Har det underliggande värdet ökat?

”Vi ser en avsevärd värdeökning i våra investeringar. Det baserar vi på de ökade värderingarna som vi sett när många av våra bolag tagit in mer kapital efterföljande rundor. Jag kan inte ge dig en siffra. Men värderingarna har ökat ordentligt i bolag som Mondido, Capcito, Betterwealth, Nordkap och några till.”

Vilka bolag har ni lyckats integrera?

”Integration i appen är egentligen inte det viktiga för oss nu. Det är mervärdet för Collector som betyder mest. Vi samarbetar med bolag som Mondido, Capcito, Betterwealth, 24Seven, Kaching, Enterpay och Roaring.” 

”Mondido har exempelvis utvecklat en e-handelsplattform med betallösning som lämpar sig för lite mindre bolag. Dit har vi hänvisat mindre e-handlare som inte passar vår egen plattform, som är lite för stor, komplicerad och dyr för små bolag.”

I Almedalen deltog Lena Apler på Di:s seminarium om jämställdhet i näringslivet.
I Almedalen deltog Lena Apler på Di:s seminarium om jämställdhet i näringslivet. Foto: Jack Mikrut

”Ett annat exempel är Nordkap, ett 'treasury-system' i molnet med många kunder i fastighetssektorn. Vi är kund hos Nordkap och vi hjälper dem utveckla tjänsten och nå kunder i fler branscher.”

”Sedan finns det bolag som har stor potential för oss, som Gimi, tidigare Veckopengen, som utbildar barn i ekonomi och sparande. Där ser jag en fantastisk möjlighet till kundanskaffning. De har flera miljoner användare.”

Vilka exits har ni gjort?

”Brittiska Bean, där vi dubblade pengarna på mindre än två år. Även Wrapp, som blev uppköpta med aktier i det köpande bolaget som betalning.”

Vilka bolag har ni avstått från att följdinvestera i?

”Glamma är ett sånt exempel. Där såg vi inte tillräckligt mycket potential för samarbete framöver.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer