Annons

Lena Apler: ”Om jag vore Spotify skulle jag inte sova en natt”

Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.
Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare. Foto: Jesper Frisk.
I en stor intervju med Di Weekend berättar Collector-grundaren och superinvesteraren Lena Apler om sin investeringsstrategi och hetsen kring startupbolag. ”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det här är ett utdrag från en längre intervju med Lena Apler, publicerad i Di Weekend den 20 juli 2017. Läs hela artikeln här om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.

När Lena Apler grundade Collector anade hon inte att företaget skulle utvecklas till en digital nischbank med ett börsvärde på 10 miljarder kronor.

Det är 18 år sedan hon grundade finansbolaget Collector tillsammans med kollegan Johan ­Möller. De kom båda från statliga Securum som under finanskrisen övertog och avvecklade dåvarande Nordbankens dåliga krediter, varav de flesta kom från fastighetssektorn.

”Vi har vuxit snabbt, men skulle ha vuxit ännu snabbare om vi inte hade varit så noga med vinstutvecklingen. Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt. Jag är ganska riskavert, fast folk inte tror det. Jag tar kalkylerade, kända risker som jag kan räkna på för att se hur mycket jag har råd att förlora.”

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Lena Apler inledde Collectors investeringar i fintechbranschen för två år sedan, då hon bildade Collector Ventures.

Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt.

Bolaget går in i startups vars verksamhet kan integreras i Collectors på olika sätt. Till att ­börja med allokerades 100 miljoner kronor till Collector Ventures, och nu är ytterligare 100 miljoner kronor på väg in.

Läs mer: Collector satsar 100 miljoner på fintech

”Vi har en balansräkning på 20 miljarder kronor, så för oss är det en ganska liten investering även om det är mycket pengar. För oss är det här ett sätt att komma åt intressanta hjärnor och ­deras innovationer lite snabbare. Om vi hade anställt alla dessa smarta människor hade det kostat mer”, säger Lena Apler.

”Vi gör inte det här för att leka riskkapitalister, utan kriteriet är att investeringarna ska leda till affärsnytta för Collector på relativt kort sikt. Det kan vara en ny tjänst, ett nytt gränssnitt eller ett nytt verktyg som vi kan ha nytta av.”

Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag.

I våras rörde hon om i startup-grytan när hon på ett seminarium yttrade att ”det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ­ingen vill ha”.

”Ja, man kan inte vara älskad av alla”, säger hon ännu en gång.

”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla. Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag. Riskkapitalet är lite lättvindigt.”

I höst lanserar Collector en egen, bred bankapp för betalning, sparande och lån. Målet är att ­också integrera de elva fintechbolag som företaget har investerat i hittills. Exempel är Betterwealth, Wrapp och Lånbyte.

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 

Lena Apler berättar om det nya EU-direktivet PSD2, som ska träda i kraft nästa år. Det innebär att ägandet av den kunddata som finns i EU:s banker övergår från bankerna till kunderna, vilket gör att kunderna själva får bestämma om de vill dela med sig av den informationen till andra aktörer.

Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.

”Det här utgör en stor möjlighet för oss nischbanker. Vi knaprar i kanten på områden där storbankerna inte är så bra. Det finns massor av områden man kan förenkla för privatpersoner och små och medelstora företag”, säger hon.

Det här är ett utdrag ur intervjun med Lena Apler som publicerades på Di Weekend den 20 juli. Läs artikeln i sin helhet om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer