Annons

Lena Apler om Klarnas nya giv: ”Bra med fler disruptiva banker”

Collector Bank-grundaren Lena Apler.
Collector Bank-grundaren Lena Apler.
Collector Bank-grundaren Lena Apler välkomnar Klarnas beslut att bli bank. Avanzas före detta vd Nicklas Storåkers tonar dock ner innebörden av betalbolagets banktillstånd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under måndagen stod det klart att betalbolaget Klarna beviljats banklicens av Finansinspektionen. Lena Apler, grundare och tillförordnad vd för Collector Bank, var tidig med att gratulera sin branschkollega, Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski.

Läs mer: Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

”Det är jättekul! Jag vet att ansökan varit en lång och mödosam process. Så jag gratulerar Klarna! Det är bra med fler disruptiva banker som hjälper kunderna se banksektorn på nytt sätt”, säger hon. 

Jag tror många är trötta på storbankerna.

Lena Apler beskriver Sebastian Siemiatkowski som en personlig vän hon har sporadisk kontakt med. Båda är aktiva i branschorganisationen Swedish Fintech Association och utbyter ofta idéer och tankar. 

”Vi försöker exempelvis övertyga FI att molntjänster är bra. 2017 är det bra att inte ha alla servrar i huset”, säger hon.

Vad förväntar du dig av Klarna Bank?

”Jag vet att Sebastian har stora ambitioner. Nu vill han bli bankvärldens Ryanair. Det kanske han kan bli. Men både flyg- och banksektorn är hårt reglerade”.

Hur påverkas Collector Bank av beskedet?

”Jag tror det snarast är bra. Branschen behöver fler aktörer. Vi är ju inte ute i Europa eller USA, utan håller oss till Norden. Vidare har vi mycket fokus företag. Det blir väl en del konkurrensen på privatsidan kanske.”

Vem utmanar Klarna främst?

”Det är väl storbankerna. Men det finns en stor tröghet på marknaden och folk är rädda för att bryta sin relation. När EU-direktivet PSD2 träder i kraft nästa år blir det lättare. Då äger du som kund din bank-data och bestämmer om andra får ta del av den. Då kan man byta bank med ett klick. Jag tror många är trötta på storbankerna och skulle välkomna ett fräscht, nytt alternativ, särskilt unga”, säger hon.

Det formella steget till bank är då egentligen ganska litet.

Nicklas Storåkers, vd för Avanza Bank mellan åren 1999-2011, påpekar att det är en intressant satsning men tonar ner själva innebörden av att Klarna får banktillstånd.

”Klarna var ju redan ett keditmarknadsbolag. Det formella steget till bank är då egentligen ganska litet”, säger han.

Foto:
Nicklas Storåkers, ordförande för sparappen Tink.

Läs mer: Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup”

Nicklas Storåkers menar att Klarnas planer om att erbjuda kortbetalningar och lönekonton är i linje med bolagets tidigare inriktning mot betalningar och konsumentkrediter.

”Bankernas relation till konsumenter står på tre ben: spara, betala och låna. Att introducera transaktionskonton och kortbetalningar låter inte som ett stort steg för Klarna. Man har fortfarande inga tjänster på sparområdet förutom inlåning och när det gäller lån är det ju fortfarande bostadslån som är den stora marknaden”, säger han.

Samtidigt betonar han att inga vare sig nya eller gamla banker kan hoppas på att äga hela kundrelationen idag.

”Många banker har ett monogamt förhållande med kunden som mål, men faktum är att det handlar om polygami. Kunder har typiskt sett relationer med flera banker”, säger han.

Kan Klarna utmana storbankerna på sikt?

”Länsförsäkringar och Skandiabankens satsningar visar att det är förhållandesvis lätt att få kunder att öppna lönekonton men betydligt svårare att få över den faktiska löneinbetalningen. Samtidigt var det dyrare att utmana för tio år sedan, på grund av kostnaderna för att vara en del av bankomat-systemet. Kontantuttag är ju allt mindre viktiga idag.”

Kan bankernas Swish-system vara ett hinder idag?

”Det får du fråga Swish om. Men jag utgår ifrån att Klarna kan ansluta sig till Swish om man vill.”

Nicklas Storåkers är idag vd för Pricerunner, ordförande i e-handelsbolaget Designonline och ordförande för ekonomiappen Tink. Han har även investerat i en rad andra startupbolag inom fintech som Lysa, Froda och The Payment House.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer