Annons

Lendify tar in 1,5 miljarder kronor från kapitaljätte

Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg och kommunikationschefen Erika Eliasson.
Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg och kommunikationschefen Erika Eliasson. Foto: Patrik Olsson (Di)
Svenska Lendify har säkrat 1,5 miljarder kronor från den globala kapitalförvaltaren Insight Investment. Pengarna ska finansiera utlåning till svenska privatpersoner. ”Det är ett otroligt stort steg för oss”, säger kommunikationschefen Erika Eliasson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Låneutmanaren Lendify har tagit in ny finansiering på 1,5 miljarder kronor. Pengarna är öronmärkta för utlåning till svenska privatpersoner. Merparten av summan kommer från den amerikanska kapitalförvaltaren Insight Investment. 

””Vi har skapat förutsättningar för att bygga nästa generations bank. Vi har talat med ett antal väldigt stora kapitalförvaltare i världen. Insight Investment har vanan att bedöma den här typen av investeringar och ser stora möjligheter i vår affärsmodell. Det är ett otroligt stort steg för oss att en av världens främsta kapitalförvaltare väljer att investera”, säger Erika Eliasson, kommunikationschef på Lendify.

Insight Investment grundades 2002 och har sitt huvudkontor i London. Enligt nyhetssajten IPE är det världens 23:e största kapitalförvaltare. Bolagets portfölj var vid slutet av mars värderad till hela 647,7 miljarder dollar, motsvarande 6 100 miljarder kronor. Det är till exempel högre än techjätten Facebooks nuvarande börsvärde.

Insight Investment blir Lendifys hittills största investerare. Under våren har bolaget, med de nya pengarna inräknade, tagit in totalt 2,8 miljarder kronor i ny finansiering från flera institutioner, däribland Nordea och den norska banken DNB.

Läs mer: Låneutmanare tar in miljard från svensk institution 

Lendify grundades 2014 och var en av de första aktörerna som lanserade en så kallad peer-to-peer-plattform i Sverige. Det betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan de klassiska bankernas inblandning. 

Men i takt med att Lendify tagit in alltmer kapital från institutioner och banker har bolaget alltså blivit en bredare marknadsplats för långivning. 

Kommer det bli aktuellt att ta in ytterligare kapital för utlåning under året?

”I den här typen av verksamhet är finansiering extremt centralt. Det är något som vi löpande kommer att få arbeta med. Men med den här strukturen på plats har vi nu goda förutsättningar att möta efterfrågan på lån”, säger Erika Eliasson.

Läs mer: Dold skattesmäll för ny populär sparform 

Bolaget har sedan starten lånat ut 2,2 miljarder kronor. Hittills har Lendify lockat till sig drygt 12 000 aktiva privatpersoner och företag som långivare.

Vid slutet av april uppgick genomsnittsräntan för tolv månader bakåt till ungefär 9,8 procent för låntagarna hos Lendify. Avkastningen till investerarna, efter kreditförluster och avgifter, var under samma period cirka 5,7 procent.

Lendify erbjuder blancolån utan säkerheter, men enbart till svenska hushåll med hög kreditvärdighet, som bolaget självt beskriver det. 

Läs mer: Lendify skickar allt fler till Kronofogden 

En färsk granskning från Di Digital visar att Lendifykoncernen skickar allt fler ärenden till Kronofogden. Under 2017 gjorde bolaget 53 ansökningar om indrivning, till en totalskuld om 3,6 Mkr. I fjol steg dock ärendena kraftigt till 209 stycken – med ett totalbelopp på 31 Mkr.

Bolaget står under Finansinspektionens tillsyn. Under 2017, som var ett förkortat räkenskapsår på åtta månader, omsatte Lendify 25 Mkr med en förlust på 69 Mkr.

Några av Lendifys externa investerare är den tidigare finansministern Anders Borg, samt Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer