Hoppa till innehållet

Lendify tryggar långivarna med Lindorff-avtal

Låneplattformen Lendify stärker skyddet för sina långivare genom ett nytt storavtal med den norska kreditjätten Lindorff. Avtalet innebär att Lindorff tar över om Lendify exempelvis drabbas av konkurs. 

Erika Eliasson, ansvarig för investerarrelationer på Lendify.
Erika Eliasson, ansvarig för investerarrelationer på Lendify.

Låneplattformen Lendify (NTL) fortsätter att växa i rask takt. Bolaget har visserligen varit igång sedan mars 2014. Men det var först i juli i år som man fick tillstånd som betalningsinstitut från Finansinspektionen.

Strax efter sommaren kunde Di Digital rapportera att man tagit in hela 70 miljoner kronor från bland annat Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander (NTL). Även Back in Black Capital, med Ian och Lukas Lundin, investerade i bolaget.

Lendify kan beskrivas som en marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Man är noga med att betona att tjänsten vänder sig till låntagare med hög kreditvärdighet, vilket minskar risken för kreditförluster. Men helt riskfritt är det självklart inte att låna ut pengar via plattformen.

Vidare har bolag med liknande affärsidéer, som Toborrow och amerikanska Lending Club, haft problem av olika slag. Mest avskräckande i sektorn är låneplattformen Trustbuddy som gick i konkurs under spektakulära omständigheter för ett drygt år sedan. Många långivare och småsparare såg då sina pengar gå upp i rök.

Läs mer: Bakslag för Toborrow – kemibolag ansöker om rekonstruktion
Läs mer: Förlusterna skenar för Lending Club

För att försäkra sina långivare och låntagare att något sådant inte kan ske i Lendify har bolaget nu tecknat ett storavtal med den norska kreditjätten Lindorff. I praktiken innebär det nya avtalet att Lindorff får tillgång till Lendifys skuldförteckning, kunddatabas och administrationssystem i syfte att kunna ta över driften om allvarliga problem skulle uppstå, exempelvis en konkurs.

”Samarbetet med Lindorff är en del i det viktiga arbetet med att skapa förtroende gentemot långivarna. Om Lendify inte skulle kunna driva verksamheten vidare så kan Lindorff ta över hanteringen av lånen”, säger Erika Eliasson, ansvarig för investerarrelationer på Lendify.

Hon menar att avtalet stärker bolagets erbjudande och bådar gott för dess tillväxt.

”Det här gör att vår långivaranskaffning kan gå betydligt fortare”, säger hon.

Sedan starten har Lendify lockat cirka 1 500 långivare till sin plattform. Målet är nu att nå 15 000 långivare under 2017. Hur mycket pengar man förmedlat vill Erika Eliasson inte säga. Men hon uppger att bolaget redan nu i december tror sig ligga på en årstakt på en halv miljard kronor i finansierade lån på plattformen.

Lendifys mål är att erbjuda låntagare lägre ränta än på banken. De som lånar ut pengar via tjänsten kan just nu räkna med en årsavkastning på i snitt 6 procent.

Norska Lindorff grundades 1898 och har idag 4 300 anställda i 13 länder med huvudkontor i Oslo. Bolaget erbjuder bland annat betaltjänster, faktureringstjänster, inkassotjänster och köp av avskrivna fordringar.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera