Annons

Lendo-kopia ska ta in 20 miljoner

Damian Rokita är vd för svenskpolska låneförmedlaren Akredo.
Damian Rokita är vd för svenskpolska låneförmedlaren Akredo.
Det svenskpolska fintechbolaget Akredo ska ta in 20 Mkr för att växa på den polska marknaden för privatlån. ”Vi vill accelerera bolagets tillväxt och nå ut bredare”, säger grundaren Alexander Widell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Akredo är baserat i Warszawa och hade premiär våren 2014. Den nätbaserade lånetjänsten förmedlar privatlån, utan ställd säkerhet, och kan grovt förenklat jämföras med låneförmedlaren Lendo.

Företaget har 20 anställda och visar fortfarande röda siffror, men har i år förmedlat lån till slutkunder på totalt cirka 20 Mkr, enligt bolaget.

”Vi kommer från låga nivåer men har i år haft en tillväxttakt på cirka 30 procent per månad och hade senaste månaden intäkter på 220 000 kronor. Kan vi hålla den här tillväxttakten blir vi snart en av de största aktörerna i Polen”, säger Alexander Widell, som sitter i styrelsen för Akredos svenska moderbolag, A-Krdo International.

Den polska marknaden ligger minst två år efter den svenska, men digitaliseringstakten är nu hög.

De nu aktuella riskpengarna ska tas in via Stockholm Corporate Finance. Det handlar om motsvarande 8 miljoner zloty eller 20 Mkr, vilket framför allt ska användas till marknadsföring för att skala upp verksamheten.

I förlängningen kan det också bli aktuellt med att utöka bolagets telefonbaserade kundtjänst.

”Kundkontakterna är viktiga. Akredo har precis samma affärsmodell som Lendo, enda skillnaden är att den polska bankmarknaden är mer fragmenterad. Men vi jobbar med de största aktörerna”, säger Alexander Widell.

Läs mer: Låneförmedlaren Lendify tar in 70 Mkr

Akredo har i dagarna tecknat avtal med de polska bankerna Neobank och Ideabank för förmedling av lån. Därmed har bolaget avtal med elva banker i landet, bland annat Deutsche Bank och Alior Bank.

Det Stockholmsbaserade riskkapitalbolaget Transferator Ventures (NTL) äger för närvarande drygt 15 procent av röster och kapital i Akredos moderbolag, A-Krdo International.

”Vi bedömer att den polska marknaden ligger minst två år efter den svenska, men digitaliseringstakten är nu hög. Vi har fortsatt höga förväntningar på Akredos möjligheter det kommande året”, kommenterar Transferators vd Fredrik Vojbacke.

Akredo genomförde för lite drygt ett år sedan en riktad ägarspridning om totalt 5,5 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies