Annons

"Leta utanför börslistan om du vill hitta guldkornen inom svensk it-säkerhet"

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ökat intresse för it-säkerhet har gynnat branschledaren Checkpoint, vars vinst har ökat i stort sett varje år i nära två decennier. Di:s Ulf Petersson går igenom varför det israeliska bolaget är det tryggaste köpet i den glödheta sektorn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige har av tradition en stark och stor säkerhetssektor. Securitas är ett av världens allra största vaktbolag med cirka 300 000 anställda och låsföretaget Assa Abloy är flera gånger större än näst största konkurrenten på låsmarknaden. 

När det gäller it-säkerhet saknar Stockholmsbörsen däremot börsnoterade bolag av storlek allt sedan början av 2007. Då köptes Protect Data, med sitt system för mobil-it-säkerhet, Pointsec, ut från Stockholmsbörsen för 4,2 miljarder kronor. 

Det ansågs som en rejält tilltagen prislapp för Protect Data som vid tiden för börsbudet hade drygt 200 anställda och en omsättning som underskred 1 miljon kronor per anställd. 

Protect Datas teknik var dock högintressant för köparen, det israeliska it-bolaget Checkpoint, som genom en rad kompletterande förvärv genom åren i dag kan titulera sig som världens ledande it-säkerhets­företag med allt från fysiska it-säkerhetslösningar till olika typer av molnlösningar på produktpaletten och cirka 100 000 företag och organisationer som kunder. Checkpoint har i dag en omsättning på runt 17 miljarder kronor. 

https://infogram.com/borscase-1h7v4pr35zg82k0

Som alltid försvinner bolagen från allmänhetens medvetande när de lämnar börslistan. Exemplen på det är många, med allt ifrån klassiska industriföretag som svetstillverkaren Esab i Göteborg och tandimplantatbolaget Nobel Biocare och nu senast kamerabolaget Axis. Det senare försvinner från börslistan när kamera­jätten Canon och  hedgefonden Elliot till slut kommer överens om de slut­giltiga villkoren, så att utköpet från börsen – som har pågått sedan 2014  – kan slutföras. 

Läs mer: Kräftgång för svenska it-säkerhetsbolag

När betydande bolag i en sektor försvinner från Stockholmsbörsen är risken stor att det hämmar utvecklingen för sektorn eftersom den lämnar strålkastarljuset och därmed inte är den ögonöppnare för investeringar i andra branschbolag som annars är fallet när framgångsrika börsbolag visar vägen. 

Säkerhetssystemet Pointsec, som var Protect Datas huvudsakliga verksamhet vid sidan av en del konsulttjänster, har dock utvecklats väl i Checkpoints ägo. 

Checkpoint grundades 1993, och redan tre år efter starten noterades det israeliska bolaget på Nasdaq­börsen. Sedan dess är bolaget en riktig framgångssaga, som även efter köpet av Protect Data haft en mycket fin utveckling. De senaste fem åren har både rörelsevinst och omsättning ökat med cirka 10 procent per år. Bolaget når i år en omsättning på cirka 17 miljarder kronor och ser ut att vara fortsatt höglönsamt med en rörelsevinst på 9 miljarder kronor, vilket betyder en rörelsemarginal på över 50 procent. 

Sett till den historiska vinstutvecklingen, inriktningen mot den heta marknaden för it-säkerhet och hur it-bolag tenderar att värderas på Nasdaqbörsen, är dagens prislapp på Checkpoint på motsvarande 20 gånger nettovinsten, inte att betraktas som särskilt dyrt. Med sin storlek och höga lönsamhet är därmed Checkpoint det av it-säkerhetsbolagen i Di Dimensions genomgång som framstår som det tryggaste köpet. 

Ska man däremot hitta riktigt intressanta renodlade svenska it-säkerhetsbolag får man som sagt leta utanför börslistan. 

De senaste fem åren har både rörelsevinst och omsättning ökat med cirka 10 procent per år.

Ett sådant bolag är Yubico. Det startades 2007 – samma år som Protect Data blev uppköpt – och har sedan dess har haft en mycket expansiv utveckling. Yubico har tillverkning och utveckling i Sverige och USA av ett slags usb-sticka som används som en fysisk säkerhetsnyckel för åtkomst till datorer, servrar och internetkonton. Bolaget har många av de allra största it-bolagen som Google, Amazon och Facebook som kunder och ökade under fjolåret omsättningen från 149 Mkr till 246 Mkr. 

Yubico har varit lönsamt de senaste fem åren även om vinsten före skatt minskade under fjolåret, från 20 Mkr till 8 Mkr till följd av den starka expansionen. 

Bolagets grundare Stina och Jacob Ehrensvärd är fortfarande i hög grad aktiva i bolaget, även om deras ägande successivt har spätts ut. Vid den senaste finansieringsrundan gick det börsnoterade investmentbolaget Bure in som ägare till drygt 18 procent av aktierna. Därmed kan privat­sparare via Bure bli ägare i Yubico, som enligt grundaren Stina Ehrensvärd i år siktar på en omsättning på 500 Mkr. 

Yubicos produkt begränsar tillgången till information genom att enbart förse de personer som har tillstånd att ta del av datan med en nyckel till den. Produkten går därmed stick i stäv med själva grundidén med internet, som när det kom till under tidigt 1990-tal var ett sätt att sprida information genom att koppla samman datorer med varandra.  Den stora vinsten var att det dramatiskt underlättade kommunikationen. Kommersiellt såg företag nyttan genom att nå en större marknad men snart utvecklades tekniken till att också göra näringslivet effektivare i sin helhet genom att verksamheter och arbetsuppgifter kunde samordnas och därmed göras billigare. 

I dag är internet ett styrsystem med oändliga användningsområden. Exempelvis kommer internet vara helt avgörande för framtidens självkörande bilar. Om bilen ska kunna framföras på ett säkert sätt krävs att den kan kommunicera och interagera med både omvärlden i stort och med närmiljön. 

Att denna kommunikation fungerar perfekt är helt avgörande för självkörande bilar (utanför kontrollerade testområden) ska bli verklighet. Ingen kommer att våga sätta sig i förarsätet utan att hålla handen på ratten och foten vid bromsen om tekniken inte är 100 procent säker. Fordonet får under inga omständigheter kunna ”kid­nappas” av utomstående som hackar in sig i dess operativsystem. Med tanke på de ständigt pågående dataintrången i världen i dag är det en mastodontuppgift.

Ingen kommer att våga sätta sig i förarsätet utan att hålla handen på ratten och foten vid bromsen om tekniken inte är 100 procent säker.

I framtiden kommer säkerhetsaspekten prägla it-utvecklingen i betydligt större omfattning än i dag. Mycket arbete återstår, även bland specialiserade it-bolag som ännu bara är i början av sitt it-säkerhetsarbete. 

Enligt revisionsfirman EY:s undersökning bland nordiska företag uppger endast 2 procent av bolaget att de har en cybersäkerhet som möter organisationens behov. Samtidigt uppger 68 procent att de har blivit utsatta för en större cyberattack. Det är siffror som kommer att göra it-säkerhets­bolag riktigt heta under en lång tid framöver.  

”It-säkerhetsbolag kommer bli riktigt heta under lång tid framöver.”

https://infogram.com/checkpoint-1h0n25wyor9l2pe
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer