Hoppa till innehållet

Liberalerna: ”Inför ett startup-visum”

Tech-Sverige skriker efter talanger och vi kastar ut dem ur landet – det är inte okej, skriver flera företrädare för Liberalerna.

Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF) och Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)
Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF) och Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)

Tech-Sverige skriker efter talanger och vi kastar ut dem ur landet – det är inte okej. 

Tayyab Shabab kom till Sverige för att läsa en master och blev snabbt en eftertraktad person på arbetsmarknaden. Han har kallats ”stjärnkodare” och ”oumbärlig tillgång”. Trots detta har förnyelsen av arbetstillståndet fått avslag från Migrationsverket. Anledningen? Tayyabs gamla arbetsgivare hade glömt betala in rätt tjänstepension. Trots att felet korrigerades ska Tayyab bli utvisad ur landet. Liberalerna vill nu se ett införande av Start-up visum för att förhindra liknande händelser. 

Läs mer: Efter uppropen – kodarens utvisning överklagas

Techbranschen växer i rekordfart och är både kunskapsintensiv och högteknologisk. Den spelar en central roll för tillväxt och välstånd i Sverige och bidrar också till en positiv bild av Sverige som ett modernt och utvecklat land. Vi har många framgångsrika startup-företag, men de måste kunna rekrytera duktiga programmerare utomlands eftersom detta är bristyrke i Sverige. Därför föreslår nu Liberalerna och Liberala ungdomsförbundet ett system med Start-up visum som erbjuder en mindre byråkratisk väg att etablera sig i Sverige för båda kodare och Start-up företag. För att åstadkomma ett sådant visum måste lagstiftningen ses över och därför föreslår vi 5 förändringar:

1. Ansökningsprocessen måste bli snabbare och mer förutsägbar.

2. Tolkningarna av lagstiftningen måste baseras på en helhetsbild. Mindre fel längre tid tillbaka, som rättas till, ska inte behöva leda till att man behöver lämna landet.

3. Det bör finnas ett snabbt sätt för den som har arbetstillstånd och byter arbetsgivare. Det ska räcka att anmäla byte av arbetsgivare. Myndigheter kan göra stickprov att saker står rätt till.

4. Det ska vara möjligt för arbetskraftsinvandrare att starta eget och stanna i landet.

5. Villkoren på arbetet är viktigast, inte huruvida någon fått jobbet via Arbetsförmedlingen, kontakter eller sociala plattformar.

Genom Start-up visum kan Sverige tillgodose Tech-branschens stora behov av arbetskraft och samtidigt se till att Sverige förblir konkurrenskraftigt i en globaliserad värld. Det saknas 60 000 programmerare i Sverige. Det blir inte bättre av allt detta regelkrångel. Risken är snarare att Sverige blir mindre attraktivt och att duktiga framtida medarbetare söker sig till företag i andra länder. Liberalerna och Liberala ungdomsförbundet står på kodarnas och startup-företagens sida medan Regeringen gång på gång har visat ett svalt intresse för frågan. 

Sverige står inför ett val. Förra hösten sökte sig tusentals människor till vårt land för skydd mot krig och förföljelse. Andra kommer som arbetskraftsinvandrare. Vi måste ge de människor som är nya i vårt land en ärlig chans på arbetsmarknaden och se till att branscher som är i desperat behov av arbetskraft kan hitta folk att anställa. Det är en mycket bättre väg framåt än att ägna sig åt nitiskt paragrafrytteri och överdriven byråkrati.

Fredrik Malm, arbetsmarknadsutskottet (L)

Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF)

Mathias Sundin, skatteutskottet (L)

Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)

Detta är en debattartikel. Vill du också skriva? Mejla digital@di.se!

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera