Annons
Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF) och Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)

Liberalerna: ”Inför ett startup-visum”

Det är största hindret för företag – i både uppstart och tillväxt SPONSRAT AV Nordea

Sämre resultat än väntat för Netflix.

Sämre resultat än väntat för Netflix – trots hög kundtillväxt

Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk

Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.

Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Liberalerna: ”Inför ett startup-visum”

Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF) och Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)
Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF) och Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)
Tech-Sverige skriker efter talanger och vi kastar ut dem ur landet – det är inte okej, skriver flera företrädare för Liberalerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-Sverige skriker efter talanger och vi kastar ut dem ur landet – det är inte okej. 

Tayyab Shabab kom till Sverige för att läsa en master och blev snabbt en eftertraktad person på arbetsmarknaden. Han har kallats ”stjärnkodare” och ”oumbärlig tillgång”. Trots detta har förnyelsen av arbetstillståndet fått avslag från Migrationsverket. Anledningen? Tayyabs gamla arbetsgivare hade glömt betala in rätt tjänstepension. Trots att felet korrigerades ska Tayyab bli utvisad ur landet. Liberalerna vill nu se ett införande av Start-up visum för att förhindra liknande händelser. 

Läs mer: Efter uppropen – kodarens utvisning överklagas

Techbranschen växer i rekordfart och är både kunskapsintensiv och högteknologisk. Den spelar en central roll för tillväxt och välstånd i Sverige och bidrar också till en positiv bild av Sverige som ett modernt och utvecklat land. Vi har många framgångsrika startup-företag, men de måste kunna rekrytera duktiga programmerare utomlands eftersom detta är bristyrke i Sverige. Därför föreslår nu Liberalerna och Liberala ungdomsförbundet ett system med Start-up visum som erbjuder en mindre byråkratisk väg att etablera sig i Sverige för båda kodare och Start-up företag. För att åstadkomma ett sådant visum måste lagstiftningen ses över och därför föreslår vi 5 förändringar:

1. Ansökningsprocessen måste bli snabbare och mer förutsägbar.

2. Tolkningarna av lagstiftningen måste baseras på en helhetsbild. Mindre fel längre tid tillbaka, som rättas till, ska inte behöva leda till att man behöver lämna landet.

3. Det bör finnas ett snabbt sätt för den som har arbetstillstånd och byter arbetsgivare. Det ska räcka att anmäla byte av arbetsgivare. Myndigheter kan göra stickprov att saker står rätt till.

4. Det ska vara möjligt för arbetskraftsinvandrare att starta eget och stanna i landet.

5. Villkoren på arbetet är viktigast, inte huruvida någon fått jobbet via Arbetsförmedlingen, kontakter eller sociala plattformar.

Genom Start-up visum kan Sverige tillgodose Tech-branschens stora behov av arbetskraft och samtidigt se till att Sverige förblir konkurrenskraftigt i en globaliserad värld. Det saknas 60 000 programmerare i Sverige. Det blir inte bättre av allt detta regelkrångel. Risken är snarare att Sverige blir mindre attraktivt och att duktiga framtida medarbetare söker sig till företag i andra länder. Liberalerna och Liberala ungdomsförbundet står på kodarnas och startup-företagens sida medan Regeringen gång på gång har visat ett svalt intresse för frågan. 

Sverige står inför ett val. Förra hösten sökte sig tusentals människor till vårt land för skydd mot krig och förföljelse. Andra kommer som arbetskraftsinvandrare. Vi måste ge de människor som är nya i vårt land en ärlig chans på arbetsmarknaden och se till att branscher som är i desperat behov av arbetskraft kan hitta folk att anställa. Det är en mycket bättre väg framåt än att ägna sig åt nitiskt paragrafrytteri och överdriven byråkrati.

Fredrik Malm, arbetsmarknadsutskottet (L)

Simona Mohamsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (LUF)

Mathias Sundin, skatteutskottet (L)

Romina Pourmokhtari, migrationspolitisk talesperson (LUF)

Detta är en debattartikel. Vill du också skriva? Mejla digital@di.se!


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post