Annons

Life science-profil tar över Chalmers Ventures

Från vänster: Pontus Ottosson ersätter Marcus Bäcklund som investeringsansvarig på Chalmers Ventures i Göteborg.
Från vänster: Pontus Ottosson ersätter Marcus Bäcklund som investeringsansvarig på Chalmers Ventures i Göteborg.
Chalmers Ventures rekryterar Pontus Ottosson som investeringsansvarig med 300 miljoner kronor till startups över en tioårsperiod. Han ersätter Marcus Bäcklund, som lämnade posten efter ett knappt år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det blir Pontus Ottosson som tar över rollen som investeringsansvarig på Chalmers Ventures i Göteborg. Hans uppgift blir nu att leda högskolans investeringsverksamhet mot startupbolag och stärka erbjudandet ut mot portföljbolagen.

”Det är spännande att få återvända till Chalmers. Jag tog ju min examen härifrån 2002 och har jobbat med finansiering av startupbolag inom life science sedan dess. Detta via PULS, som är ett privat riskkapitalbolag”, säger Pontus Ottosson, som var vd för PULS i drygt tretton år. 

Han blir nu huvudansvarig för Chalmers Ventures investeringar på 30 miljoner kronor per år i tio år. 

”Det blir många såddinvesteringar och ett antal investeringar i senare faser, där jag ska ha mitt fokus. Totalt blir det säkert 30 investeringar per år. Man måste vara väldigt långsiktig när det gäller såddinvesteringar. Här har vi möjligheten att vara med väldigt tidigt och följa bolagen över tid”, säger Pontus Ottosson.

Det jag kommer in med det långsiktiga tänkandet man har inom life science.

Han tar över efter Marcus Bäcklund som lämnar rollen efter bara ett år. Redan i november i fjol stod det klart att han vid årsskiftet skulle gå vidare till Mindmancer, videoövervakningsbolaget som fick sin start inom Chalmers Ventures och idag har ett börsvärde på knappt 100 miljoner kronor på First North. 

Läs mer: Marcus Bäcklund blir investeringsansvarig på Chalmers Ventures 

Vad ska du göra annorlunda jämfört med Marcus Bäcklund?

”Jag har inte analyserat det han gjort. Det jag kommer in med det långsiktiga tänkandet man har inom life science”

Chalmers Ventures är en maktfaktor i Göteborg och har investerat i en rad namnkunniga techbolag under åren.

”Några exempel är Lumenradio, med trådlös kommunikation inom underhållningsbranschen, Parakey, en nyckel i mobilen och Sigmastocks, robotrådgivning för aktier”, säger Pontus Ottosson.

”Pontus blir ett mycket bra tillskott, både med sin erfarenhet från att leda större investeringsrundor och driva exit-processer, samt ha drivit bolag själv. Han har utöver det en stor förståelse för hur samspelet innovation, entreprenörskap, akademi och industrin hänger ihop och delar vår värdegrund att det alltid är människor som gör skillnaden”, säger Linnéa Lindau, vd på Chalmers Ventures.

Pontus Ottosson tillträder tjänsten den första maj och kommer ha sitt kontor hos Chalmers Ventures på Stena Center i Göteborg. Ingvar Andersson, som jobbat inom Chalmers Ventures i många år, fyller rollen fram till dess.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer