Hoppa till innehållet

Lifesum-doldisar storsäljer och vill starta nytt

Hälsoappen Lifesum värderas till nära 400 Mkr vid sin senaste nyemission. Nu kan Di Digital avslöja att de två grundarna, Martin Wählby och Tove Westlund, har storsålt aktier och lämnat sina operativa roller.

Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.
Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.Foto: Ann Jonasson

Ingenjörsstudenterna Tove Westlund och Martin Wählby gick 2009 samman och skapade hälsoappen Shapeup Club. För tre år sedan köpte de tidigare Stardoll-kollegerna Henrik Torstensson (NTL) och Marcus Gners (NTL) in sig i bolaget. I samma veva bytte appen namn till Lifesum (NTL) och det rejäla lyftet lät inte vänta på sig.

I dag har appen samlat ihop drygt 15 miljoner användare i Europa och USA. Förra året omsatte bolaget 60 miljoner kronor och det värderades i somras till 390 Mkr.

Läs även: Nyårslöften gav rusning till Lifesum

Trots succén har Tove Westlund och Martin Wählby nu valt att säga tack och adjö till det bolag de grundade.

 

Vi har fått loss rejält med pengar.

 

”Vi har sålt av stora delar av vårt innehav, även om vi fortfarande finns kvar som ägare då vi tror starkt på bolaget. När vi valde att kliva av operativt kändes det bra att sälja av en del”, säger Martin Wählby.

Exakt hur stor andel det handlar om vill grundarna inte uppge. Men i somras ägde Tove Westlund och Martin Wählby vardera cirka 17 procent av bolaget, med sammanlagt värde på 136 miljoner kronor.

”Vi har gjort en bra affär och är jättenöjda. Vi har fått loss rejält med pengar”, säger Tove Westlund.

”För oss är det i alla fall mycket pengar, så kan man säga. Det känns faktiskt skitkul”, instämmer Martin Wählby.

I augusti lämnade de båda den dagliga verksamheten i bolaget, där de den sista tiden arbetade med produktutveckling. Tove Westlund avgick också som styrelseledamot. 

Lifesum-grundarna försäkrar att de fullt ut litar på att medgrundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners framgångsrikt kommer driva Lifesum vidare. Därför var det rätt tidpunkt att dra sig ur, menar de.

”Vi kände oss sugna på att gå tillbaka till den tidiga fasen i ett bolag”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum: ”Vi växer snabbare än planerat” 

En del av pengarna från försäljningen ska därför investeras i ett gemensamt bolag där kompanjonerna vill utveckla nya affärsidéer framöver.

”Först har vi tagit lite välförtjänt ledighet efter de här åren. Nu har vi börjat fundera på vad nästa steg är. Det vi vet är att vi vill göra någonting tillsammans igen”, säger Martin Wählby.

Trots att de samlat på sig en oerhörd rutin från e-hälsobranschen under åren i Lifesum verkar kollegerna nu brett se över sina möjligheter. Martin Wählby menar som exempel att nästa projekt ”inte måste vara något digitalt”.

”Man kan nog säga att vi är sugna på att testa något helt nytt”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum värderas till nära 400 miljoner

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera