Annons

Liliums flygande elbil tar in 700 miljoner från Tencent och Niklas Zennström

Niklas Zennström har investerat i Lilium Aviation, som hittills har utvecklat en prototyp av sitt fordon. Foto: Press/Jesper Frisk
Niklas Zennström har investerat i Lilium Aviation, som hittills har utvecklat en prototyp av sitt fordon. Foto: Press/Jesper Frisk
Det tyska bolagets svävande stadsflyg tar in rikligt med kapital. ”Ett enormt viktigt steg”, säger vd:n Daniel Wiegand.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lilium utvecklar mindre flygplan som precis som en helikopter ska kunna lyfta och landa vertikalt.

Målet är att utveckla ett alternativ till flygplan och helikoptrar som kan flyga kortare distanser. Fordonen bärs av eldrivna fläktmotorer och väntas kunna färdas 300 kilometer på en timme på en och samma laddning.

Bolaget har inte haft svårt att locka investerare.

I december tog Lilium in knappt 100 miljoner kronor. Rundan leddes av Niklas Zennströms Atomico.

Nio månader senare är det dags att fylla på kassan igen. Denna gång tar Lilium in 90 miljoner dollar, motsvarande 717 miljoner kronor.

“Den här investeringen är ett enormt viktigt steg för Lilium eftersom den förverkligar det femsitsiga flyget. Dett är nästa fas i vår snabba utveckling från idé till produktion av ett kommersiellt framgångsrikt plan”, säger Daniel Wiegand, Liliums vd, i ett uttalande.

Huvudinvesterare är den kinesiska techjätten Tencent följd av Niklas Zennströms Atomico (NTL), finanskoncernen LGT och Twitter-grundaren Ev Williams riskkapitalbolag Obvious Ventures.

Tencent har tidigare investerat i det svenska spelbolaget Paradox Interactive och i finska Supercell.

Läs mer: Zennströms Atomico investerar 100 miljoner i innovativ flygfarkost

I april lyckades Liliums prototyp med det komplicerade skiftet från att sväva i luften till att flyga horisontellt, skriver Atomico i ett pressmeddelande.

”Den senaste investeringen ger Lilium kapitalet och resurserna att skynda framåt med utvecklingen av en kommersiellt framgångsrikt pendlarflyg som kommer att omvandla hur vi reser och lösa några av de största utmaningarna i vår tid”, säger Atomicos medgrundare Niklas Zennström.

Läs mer: Niklas Zennström: Cleantech är dött

 


Mer om Lilium i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kandisarpatechfest-zennstromsflygandeeltaxiochblivandemiljardarer

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer