Hoppa till innehållet

Liliums flygande elbil tar in 700 miljoner från Tencent och Niklas Zennström

Det tyska bolagets svävande stadsflyg tar in rikligt med kapital. ”Ett enormt viktigt steg”, säger vd:n Daniel Wiegand.

Niklas Zennström har investerat i Lilium Aviation, som hittills har utvecklat en prototyp av sitt fordon. Foto: Press/Jesper Frisk
Niklas Zennström har investerat i Lilium Aviation, som hittills har utvecklat en prototyp av sitt fordon. Foto: Press/Jesper Frisk

Lilium utvecklar mindre flygplan som precis som en helikopter ska kunna lyfta och landa vertikalt.

Målet är att utveckla ett alternativ till flygplan och helikoptrar som kan flyga kortare distanser. Fordonen bärs av eldrivna fläktmotorer och väntas kunna färdas 300 kilometer på en timme på en och samma laddning.

Bolaget har inte haft svårt att locka investerare.

I december tog Lilium in knappt 100 miljoner kronor. Rundan leddes av Niklas Zennströms Atomico.

Nio månader senare är det dags att fylla på kassan igen. Denna gång tar Lilium in 90 miljoner dollar, motsvarande 717 miljoner kronor.

“Den här investeringen är ett enormt viktigt steg för Lilium eftersom den förverkligar det femsitsiga flyget. Dett är nästa fas i vår snabba utveckling från idé till produktion av ett kommersiellt framgångsrikt plan”, säger Daniel Wiegand, Liliums vd, i ett uttalande.

Huvudinvesterare är den kinesiska techjätten Tencent följd av Niklas Zennströms Atomico (NTL), finanskoncernen LGT och Twitter-grundaren Ev Williams riskkapitalbolag Obvious Ventures.

Tencent har tidigare investerat i det svenska spelbolaget Paradox Interactive och i finska Supercell.

Läs mer: Zennströms Atomico investerar 100 miljoner i innovativ flygfarkost

I april lyckades Liliums prototyp med det komplicerade skiftet från att sväva i luften till att flyga horisontellt, skriver Atomico i ett pressmeddelande.

”Den senaste investeringen ger Lilium kapitalet och resurserna att skynda framåt med utvecklingen av en kommersiellt framgångsrikt pendlarflyg som kommer att omvandla hur vi reser och lösa några av de största utmaningarna i vår tid”, säger Atomicos medgrundare Niklas Zennström.

Läs mer: Niklas Zennström: Cleantech är dött

 


Mer om Lilium i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kandisarpatechfest-zennstromsflygandeeltaxiochblivandemiljardarer

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera