Annons

Livet efter Zalando: Kinnevik ökar i matjätte – som tar in 2,2 miljarder

Georgi Ganev är vd för Kinnevik.
Georgi Ganev är vd för Kinnevik. Foto: Jesper Frisk
Mathems norska systerbolag Kolonial fyller kassan med hela 2,2 miljarder kronor. I rundan deltar bland annat Softbank. Bolaget värderas nu till 7,5 miljarder och Kinneviks innehav till 1,6 miljarder. I samband med kapitalanskaffningen byter bolaget också namn till Oda.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter att Kinnevik delat ut sitt innehav i e-handeln Zalando framstod det rimligt att investmentbolaget skulle satsa hårdare på sitt andra viktiga ben – nämligen mat.

Nu har de gjort en första större investering, i ett bolag som redan fanns i portföljen.

Det handlar om den norska motsvarigheten till Mathem, Kolonial, som i samband med affären också byter namn till Oda.

Finansieringsrundan består av 1,2 miljarder norska kronor (i princip lika mycket i svenska kronor) i nya aktier samt 1 miljard i befintliga aktier som förvärvats från existerande aktieägare.

Transaktionen värderar Kolonial till 7,5 miljarder norska kronor och finansieringsrundan leddes av de internationella investerarna Softbank och Prosus.

Kapitalinjektionen ska nyttjas till att expandera till nya marknader med start i Finland och sen Tyskland under 2022.

Kinnevik äger nu 21 procent av bolaget och i och med den nya värderingen höjs värdet på Kinneviks investering i bolaget med 40 procent till strax under 1,6 miljarder svenska kronor. 

Utöver Kolonial och Mathem har Kinnevik även mattjänsterna Karma, matkassebolaget Simple Feast och vinappen Vivino i sin portfölj.

(Di Digital/Finwire)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer