Hoppa till innehållet

Ljudlig smäll för svenska hörlursjätten – vänder till förlust

Zound Industries sparkade nyligen sin vd och sköt upp planer på en börsnotering med flera år. Nu avslöjar nya siffror orsaken bakom de dramatiska beskeden. 

Zound Industries tillverkar högtalare i samarbete med brittiska Marshall. Till höger: Bolaget storägare och ordförande Tommy Jacobson.
Zound Industries tillverkar högtalare i samarbete med brittiska Marshall. Till höger: Bolaget storägare och ordförande Tommy Jacobson.Foto: Press och TT.

Mellan 2017 och 2018 växte det svenska hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries sin omsättning med 33 procent till 1,9 miljarder kronor. Då hade företaget högt flygande planer om en snar börsnotering och ytterligare produktsläpp.

Sedan dess har det mesta gått åt fel håll. Vd:n Pernilla Ekman fick i början av året sparken från sin tjänst och planerna om en notering eller försäljning sköts framåt flera år i tiden.

”Vi har haft ett antal år av avtagande tillväxt och en del produktlanseringar har inte gått som vi hoppats. Vi har bland annat helt missat 'true wireless'-trenden av typen Airpods. Vi har inte ens fått ut våra första produkter där ännu”, förklarade storägaren och styrelseordföranden Tommy Jacobson för Di Digital.

Läs mer: Zound sparkar vd:n – skjuter upp börsplanerna 

Nu har Zound Industries rapporterat sina finansiella siffror för fjolåret. Där står det svart på vitt att tillväxten mattades av, och det rejält. Omsättningen under 2019 ökade enbart med blygsamma 8 procent till 2 miljarder kronor. 

Den nordiska marknaden stack ut i ännu mer negativ bemärkelse med minskad försäljning gentemot 2018, skriver Zound Industries.

Som en konsekvens minskade vinsten på rörelsenivå med drygt 50 procent i fjol till 44,3 miljoner kronor. 

Bolaget uppger att ett svagt fjärde kvartal är huvudorsaken till den försämrade lönsamheten, tillsammans med kraftigt ökade kostnader för produktutveckling och organisation kopplat till deras avtal med Adidas.

För första gången sedan 2013 noterar bolaget också en förlust på sista raden, som skrevs till minus 34,3 Mkr.

Martin Axhamre är finanschef och tillförordnad vd på Zound Industries.

”Vi kan konstatera att vi inte uppnådde de höga tillväxttal som vi haft historiskt. Vi fokuserar nu på att öka takten i produktutvecklingen och stärka vår produktmix, men överlag står Zound starkt inför 2020, vi är lönsamma och har en lovande produktlanseringsplan för året”, säger han i en kommentar.

Försäljningen av de licensierade Marshall-produkterna ökade under året med 8 procent och står för den absoluta merparten av bolagets totala intäkter. Däremot backade försäljningen inom Zound Industries eget varumärke Urbanears med 11 procent till 147 Mkr. De produkter som lanserades i september tillsammans med sportklädestillverkaren Adidas lyckades dra in drygt 24 Mkr i intäkter fram till årsskiftet.

Di Digital kunde nyligen, med hänvisning till källor, rapportera att Zound Industries värde rasat till ungefär 1 miljard kronor på andrahandsmarknaden. 

När bolaget utredde en eventuell börsnotering för ett år sedan sökte ägarna en betydligt högre värdering på minst 3 miljarder kronor, enligt uppgifter.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera