Hoppa till innehållet

Logistikbolaget fyller kassan för att rädda gods: ”Vill gå till börsen så snart vi kan”

Logistikteknikbolaget Sib Solutions riktar in sig på en börsnotering och tar in 23 miljoner i en övertecknad nyemission. Bland storägarna finns Anders Pettersson, tidigare investerare i spelutvecklingsföretaget Sharkmob.

Sib solutions grundare: Staffan Persson, Lennart Bergström och Stefan Borg
Sib solutions grundare: Staffan Persson, Lennart Bergström och Stefan BorgFoto: Press.

Varje månad försvinner gods till ett värde av 102 miljarder kronor världen över. Det är något som Sib Solutions vill råda bot på med sin ai-teknologi. På den svenska marknaden använder bland annat Postnord, Nowaste Logistics och JF Hillebrand deras teknik. 

”Inne i lagren gör man omedvetna fel, som leder till att man packar eller plockar fel, eller skickar fel paket med fel bil”, säger Sib Solutions vd Stefan Borg.

Bolagets teknik bygger på artificiell intelligens och videoanalys. Plattformen känner igen försändelser genom hela leveranskedjan och ser när fel som uppstår. En riktig ”game changer” i branschen, menar Stefan Borg, som är övertygad om att marknaden inom en snar framtid kommer ha nolltolerans när det gäller felförsändelser.

Rent konkret sätter Sib solutions upp utrustning på valda platser vid exempelvis ett lager, som sedan mäter och analyserar hanteringen. Men det handlar inte om att bevaka personal, understryker bolagets vd.

”Vi är inte intresserade av vem som hanterar godset. De anställdas integritet skyddas enligt alla gällande regler”, kommenterar han.

Sib Solutions går nu in i en expansiv fas där nyemissionen på 23 miljoner kronor är det första steget. Det nya kapitalet ska användas till att kommersialisera plattformen, utveckla fler funktioner och hjälpa bolaget mot en internationell expansion. Bolaget, som startade 2017, har efter den nya finansieringsrundan en värdering på över 80 Mkr.

Den nya rundan leddes av affärsmannen Anders Pettersson, tidigare delägare i spelutvecklingsföretaget Sharkmob, som köptes upp av kinesiska Tencent 2019.

”Jag såg ett sätt att lösa en problemställning med videokamera som öga. När tekniken förenklar något dramatiskt så är det spännande och kan bli en lönsam affär”, säger Anders Petterson. 

2021 blir en förberedelse till en större global uppskalning. Någon gång under nästa höst sker en så kallad ”pre-IPO”, en finansieringsrunda som börshugade bolag kan göra drygt ett år innan en notering. 

”Vi ska trycka på en större gaspedal under det kommande året. Vi ser stora fördelar med att komma på börsen så snart vi kan. Det ger oss tillgång till kapital som vi kommer att behöva då vi har ambitioner på att bli världsledande. Att bli börsnoterade är dessutom en kvalitetsstämpel på oss som bolag”, kommenterar Stefan Borg.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera