Annons

Logistikbolaget fyller kassan för att rädda gods: ”Vill gå till börsen så snart vi kan”

Sib solutions grundare: Staffan Persson, Lennart Bergström och Stefan Borg
Sib solutions grundare: Staffan Persson, Lennart Bergström och Stefan Borg Foto: Press.
Logistikteknikbolaget Sib Solutions riktar in sig på en börsnotering och tar in 23 miljoner i en övertecknad nyemission. Bland storägarna finns Anders Pettersson, tidigare investerare i spelutvecklingsföretaget Sharkmob.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Varje månad försvinner gods till ett värde av 102 miljarder kronor världen över. Det är något som Sib Solutions vill råda bot på med sin ai-teknologi. På den svenska marknaden använder bland annat Postnord, Nowaste Logistics och JF Hillebrand deras teknik. 

”Inne i lagren gör man omedvetna fel, som leder till att man packar eller plockar fel, eller skickar fel paket med fel bil”, säger Sib Solutions vd Stefan Borg.

Bolagets teknik bygger på artificiell intelligens och videoanalys. Plattformen känner igen försändelser genom hela leveranskedjan och ser när fel som uppstår. En riktig ”game changer” i branschen, menar Stefan Borg, som är övertygad om att marknaden inom en snar framtid kommer ha nolltolerans när det gäller felförsändelser.

Rent konkret sätter Sib solutions upp utrustning på valda platser vid exempelvis ett lager, som sedan mäter och analyserar hanteringen. Men det handlar inte om att bevaka personal, understryker bolagets vd.

”Vi är inte intresserade av vem som hanterar godset. De anställdas integritet skyddas enligt alla gällande regler”, kommenterar han.

Sib Solutions går nu in i en expansiv fas där nyemissionen på 23 miljoner kronor är det första steget. Det nya kapitalet ska användas till att kommersialisera plattformen, utveckla fler funktioner och hjälpa bolaget mot en internationell expansion. Bolaget, som startade 2017, har efter den nya finansieringsrundan en värdering på över 80 Mkr.

Den nya rundan leddes av affärsmannen Anders Pettersson, tidigare delägare i spelutvecklingsföretaget Sharkmob, som köptes upp av kinesiska Tencent 2019.

”Jag såg ett sätt att lösa en problemställning med videokamera som öga. När tekniken förenklar något dramatiskt så är det spännande och kan bli en lönsam affär”, säger Anders Petterson. 

2021 blir en förberedelse till en större global uppskalning. Någon gång under nästa höst sker en så kallad ”pre-IPO”, en finansieringsrunda som börshugade bolag kan göra drygt ett år innan en notering. 

”Vi ska trycka på en större gaspedal under det kommande året. Vi ser stora fördelar med att komma på börsen så snart vi kan. Det ger oss tillgång till kapital som vi kommer att behöva då vi har ambitioner på att bli världsledande. Att bli börsnoterade är dessutom en kvalitetsstämpel på oss som bolag”, kommenterar Stefan Borg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer