Hoppa till innehållet

Löste börsbolagens MAR-dröm – sålde bolaget för 155 miljoner

Juristen John Engholm ville lösa sitt eget problem – men snubblade istället på en ny bolagsidé. Vid årsskiftet sålde han av hela bolaget till Euronext, som driver Parisbörsen, för 155 miljoner kronor. ”Ur ett klassiskt startup-perspektiv var det kanske för tidigt att sälja av”, säger han. 

John Engholm har klivit ned från jobbet med det egengrundade bolaget, och jobbar återigen med juridisk rådgivning.
John Engholm har klivit ned från jobbet med det egengrundade bolaget, och jobbar återigen med juridisk rådgivning.Foto: Amanda Lindgren/Privat

John Engholm jobbade som chefsjurist för startup-inkubatorn och investeraren Serendipity när EU 2016 införde ett nytt regelverk för att motverka marknadsmissbruk. De nya reglerna ställde högre krav på hur noterade företag loggbokförde insiderinformation, och innebar många extra timmar framför olika exceldokument för John Engholm och hans kollegor. 

Det fick honom att börja fundera. 

”Mitt arbete blev betydligt jobbigare av något som borde vara ganska enkelt att lösa tekniskt. Jag började med att leta efter ett verktyg som kunde göra loggföringen automatiskt, men hittade ingen lösning på marknaden som mötte mina behov. Istället drog jag igång utvecklingen Insiderlog”, berättar han för Di Digital. 

Det nya regelverket var på plats från och med juli 2016, och i november samma år släpptes den egna varianten. 

”Vi hade egentligen tänkt vänta lite till, men samma dag hade Dagens industri hela förstasidan om det nya regelverket: chockhöjda böter, ett regelverk som slår skoningslöst och så vidare. Då passade vi på”, säger John Engholm.

Dagens industris förstasida den 30 november 2016.
Dagens industris förstasida den 30 november 2016.Foto: Amanda Lindgren

Insiderlog har byggt ett eget system som förenklar processen av att loggboksföra obligatorisk information om vilka medarbetare som tagit del av vilken information inom ett bolag. Reglerna kom på plats bland annat för att göra det enklare för Ekobrottsmyndigheter att undersöka misstänkta fall. 

”På stora organisationer är det ofta flera personer som arbetar med den här hanteringen, som under arbetet med en kvartalsrapport. Till exempel vet jag en storbank som hade tre personer som jobbade halvtid med det här under den perioden. Det blir mycket tid man sparar i slutändan.”

Bör juristkåren bli nervös nu, när deras jobb kan automatiseras? 

”Det är en klassisk fråga kring 'legal tech'. Men jag tror inte att så många behöver bekymra sig. Dels är det här en av den tråkigare typen av uppdrag, som ingen nog vill hålla på med. Det här ger möjlighet att fokusera på andra saker, mer värdeskapande saker. Det är som med det mesta som digitaliseras. Det klart att det försvinner arbetsuppgifter, men då kan vi också göra bättre grejer av vår kompetens”, säger John Engholm.

Enligt egen utsago finns mer än hälften av Sveriges börsbolag på kundlistan. Bland annat Securitas, Handelsbanken och Skanska. 

Den senast redovisade årsredovisningen, för 2018, vittnar om en nettoomsättning på nära 13 Mkr för Insiderlog. Bolaget har alltid gått med vinst. 

”Det har verkligen varit 'lean boot strapping' och alla de där 'buzzword':en. Vi lade ned väldigt lite resurser innan vi kunde konstatera att någon ville betala. Det hela började med att vi satt en eftermiddag med ett designteam och skissade på hur det skulle se ut. Sedan tog vi dem och gick ut och träffade bolag och sade: 'vi har samma problem som ni har, så här vill vi lösa det. Det borde vara intressant för er också'.”

Enligt John Engholm fick man på detta vis in betalande kunder redan innan den första utvecklarfakturan landade på kontoret. 

Så, drygt ett år efter lanseringen, köptes 80 procent av bolaget av Euronext som driver börsen i bland annat Paris, Amsterdam, Bryssel, Dublin och Oslo. Och för några veckor sedan köpte de upp resten av bolaget. 

Prislappen landade totalt på 155 Mkr och vinsten tillföll ägarbolaget S. Legal, som i sin tur ägs till 40 procent av John Engholm.  

Varför valde ni att sälja så snabbt? 

”Euronext kontaktade oss drygt 11 månader efter lanseringen. Att sälja var annars inget vi sökte aktivt. Ur ett klassiskt startup-perspektiv var det kanske för tidigt att sälja av. Men så kände vi lite grann att en fågel i handen är bättre än tio i skogen. De erbjöd ett bra pris för något vi byggt på 11 månader. Vid det laget hade det också börjat dyka upp konkurrenter.”

Hur förvaltar du vinsten? 

”Jag har flera idéer, men har också blivit approcherad av flera bolag. Nu har jag gjort en snabb och framgångsrik tillväxtresa, nu vill jag rida på den vågen och göra om det med en annan, smart produkt.”

Läs mer: Serendipity-profiler startar ny riskkapitalfond – Lena Apler bland investerarna 

John Engholm har klivit ned som operativ inom Insiderlog, och arbetar återigen med juridisk rådgivning, bland annat för Blq Invest – det nystartade riskkapitalbolaget grundat av Serendipityprofilerna Kamjar Hajabdolahi och Erik Halvord samt Bodil Sidén. 

Vad är ditt bästa tips till alla som sitter där ute och filar på en idé? 

”Verifiera intresset hos kund väldigt tidigt. Och kan man lösa ett problem man själv har, har man bättre förutsättningar för att skapa en lösning för andra också.” 

Läs mer: Hans app utmanar finansvärlden – med 7 miljoner användare: ”Att sälja till en bank är inget alternativ” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera