Annons

Löste börsbolagens MAR-dröm – sålde bolaget för 155 miljoner

John Engholm har klivit ned från jobbet med det egengrundade bolaget, och jobbar återigen med juridisk rådgivning.
John Engholm har klivit ned från jobbet med det egengrundade bolaget, och jobbar återigen med juridisk rådgivning. Foto: Amanda Lindgren/Privat
Juristen John Engholm ville lösa sitt eget problem – men snubblade istället på en ny bolagsidé. Vid årsskiftet sålde han av hela bolaget till Euronext, som driver Parisbörsen, för 155 miljoner kronor. ”Ur ett klassiskt startup-perspektiv var det kanske för tidigt att sälja av”, säger han. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

John Engholm jobbade som chefsjurist för startup-inkubatorn och investeraren Serendipity när EU 2016 införde ett nytt regelverk för att motverka marknadsmissbruk. De nya reglerna ställde högre krav på hur noterade företag loggbokförde insiderinformation, och innebar många extra timmar framför olika exceldokument för John Engholm och hans kollegor. 

Det fick honom att börja fundera. 

”Mitt arbete blev betydligt jobbigare av något som borde vara ganska enkelt att lösa tekniskt. Jag började med att leta efter ett verktyg som kunde göra loggföringen automatiskt, men hittade ingen lösning på marknaden som mötte mina behov. Istället drog jag igång utvecklingen Insiderlog”, berättar han för Di Digital. 

Det nya regelverket var på plats från och med juli 2016, och i november samma år släpptes den egna varianten. 

”Vi hade egentligen tänkt vänta lite till, men samma dag hade Dagens industri hela förstasidan om det nya regelverket: chockhöjda böter, ett regelverk som slår skoningslöst och så vidare. Då passade vi på”, säger John Engholm.

Dagens industris förstasida den 30 november 2016.
Dagens industris förstasida den 30 november 2016. Foto: Amanda Lindgren

Insiderlog har byggt ett eget system som förenklar processen av att loggboksföra obligatorisk information om vilka medarbetare som tagit del av vilken information inom ett bolag. Reglerna kom på plats bland annat för att göra det enklare för Ekobrottsmyndigheter att undersöka misstänkta fall. 

”På stora organisationer är det ofta flera personer som arbetar med den här hanteringen, som under arbetet med en kvartalsrapport. Till exempel vet jag en storbank som hade tre personer som jobbade halvtid med det här under den perioden. Det blir mycket tid man sparar i slutändan.”

Bör juristkåren bli nervös nu, när deras jobb kan automatiseras? 

”Det är en klassisk fråga kring 'legal tech'. Men jag tror inte att så många behöver bekymra sig. Dels är det här en av den tråkigare typen av uppdrag, som ingen nog vill hålla på med. Det här ger möjlighet att fokusera på andra saker, mer värdeskapande saker. Det är som med det mesta som digitaliseras. Det klart att det försvinner arbetsuppgifter, men då kan vi också göra bättre grejer av vår kompetens”, säger John Engholm.

Enligt egen utsago finns mer än hälften av Sveriges börsbolag på kundlistan. Bland annat Securitas, Handelsbanken och Skanska. 

Den senast redovisade årsredovisningen, för 2018, vittnar om en nettoomsättning på nära 13 Mkr för Insiderlog. Bolaget har alltid gått med vinst. 

”Det har verkligen varit 'lean boot strapping' och alla de där 'buzzword':en. Vi lade ned väldigt lite resurser innan vi kunde konstatera att någon ville betala. Det hela började med att vi satt en eftermiddag med ett designteam och skissade på hur det skulle se ut. Sedan tog vi dem och gick ut och träffade bolag och sade: 'vi har samma problem som ni har, så här vill vi lösa det. Det borde vara intressant för er också'.”

Enligt John Engholm fick man på detta vis in betalande kunder redan innan den första utvecklarfakturan landade på kontoret. 

Så, drygt ett år efter lanseringen, köptes 80 procent av bolaget av Euronext som driver börsen i bland annat Paris, Amsterdam, Bryssel, Dublin och Oslo. Och för några veckor sedan köpte de upp resten av bolaget. 

Prislappen landade totalt på 155 Mkr och vinsten tillföll ägarbolaget S. Legal, som i sin tur ägs till 40 procent av John Engholm.  

Varför valde ni att sälja så snabbt? 

”Euronext kontaktade oss drygt 11 månader efter lanseringen. Att sälja var annars inget vi sökte aktivt. Ur ett klassiskt startup-perspektiv var det kanske för tidigt att sälja av. Men så kände vi lite grann att en fågel i handen är bättre än tio i skogen. De erbjöd ett bra pris för något vi byggt på 11 månader. Vid det laget hade det också börjat dyka upp konkurrenter.”

Hur förvaltar du vinsten? 

”Jag har flera idéer, men har också blivit approcherad av flera bolag. Nu har jag gjort en snabb och framgångsrik tillväxtresa, nu vill jag rida på den vågen och göra om det med en annan, smart produkt.”

Läs mer: Serendipity-profiler startar ny riskkapitalfond – Lena Apler bland investerarna 

John Engholm har klivit ned som operativ inom Insiderlog, och arbetar återigen med juridisk rådgivning, bland annat för Blq Invest – det nystartade riskkapitalbolaget grundat av Serendipityprofilerna Kamjar Hajabdolahi och Erik Halvord samt Bodil Sidén. 

Vad är ditt bästa tips till alla som sitter där ute och filar på en idé? 

”Verifiera intresset hos kund väldigt tidigt. Och kan man lösa ett problem man själv har, har man bättre förutsättningar för att skapa en lösning för andra också.” 

Läs mer: Hans app utmanar finansvärlden – med 7 miljoner användare: ”Att sälja till en bank är inget alternativ” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer