Annons

Lulebolaget Behaviosec tar in 140 miljoner från ”dröminvesterare”

Behaviosecs medgrundare Olov Renberg med bolagets vd Neil Costigan.
Behaviosecs medgrundare Olov Renberg med bolagets vd Neil Costigan. Foto: Fotograf Viveka Österman
Luleåbolaget Behaviosec tar fram säkerhetslösningar genom att identifiera hur man använder tangentbord och mobiltelefonen. Nu tar bolaget in 138 miljoner kronor från storbolag för att växa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Luleågrundade Behaviosec tar fram säkerhetslösningar som identifierar användaren genom så kallad beteendemässig biometri. Med andra ord identifierar de personen genom hur personen hanterar tangentbordet, musen, mobiltelefonen och appar. Bolaget grundades av Olov Renberg and Peder Nordström 2006 och har i dag kontor i både Europa och USA.

”Våra produkter efterfrågas av många olika aktörer och vi växer med flera miljoner användare i månaden”, säger Olov Renberg när Di Digital når honom på besök i Barcelona för Cisco Live.

Cisco investments är också en av investerarna när Behaviosec tar in mer kapital. Luleåbolaget tar nu in 17,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 138 miljoner kronor, i en ny finansieringsrunda. Förutom Cisco investerar även befintliga aktieägare, ABM Amro och Trident Capital Cybersecurity, som leder rundan. 

”Vi har länge känt till Trident eftersom vi håller på med it-säkerhet. Att få med dem har varit målbilden. Sen hade de kontakter med Cisco”, säger Olov Renberg.

Behaviosec tog senast in kapital 2014, av bland annat svenska Northzone, och enligt Olov Renberg har tillväxten gått bra i Europa med över 40 miljoner användare. Bolaget har vänt sig speciellt till finansiella aktörer och har bland annat avtal med flera stora banker i Schweiz och Holland. Däremot har de saknat finansiella kunder i USA.

”Vi vill växa i USA och vi har redan arbetet med det amerikanska försvaret i fler år, men inte i den finansiella sektorn. Så under andra kvartalet i fjol åkte jag till New York för att gå programmet Fintech Innovation Lab. Det var då det blev på allvar med Trident”, säger Olov Renberg.

Tridents fond har sin bas i Silicon Valley och nu planerar Behaviosec att både växa på öst- och västkusten i USA, men även i resten av världen. 

”Det är i Luleå som vi har vår R&D-avdelning och det var där vi startade. Där sitter även Peder Nordström och en större del av teamet. Det är där vi kommer att rekrytera mest. Sen behöver vi även stärka våra lokala sälj- och marknadsteam”. 

Behaviosec har vuxit i storlek de senaste åren och består i dag av ett antal mindre bolag med ett amerikanskt moderbolag. Enligt Olov Renberg går det bra för bolaget, men marknaden är i förändring. 

”Det har varit många konsolideringar i den här branschen och det är mycket som händer”, säger han.

Är du rädd för att ni blir uppköpta?

”Nej, vi har ju tagit in riskkapital så slutmålet är att antingen börsnoteras eller bli uppköpta. Det har funnits många bra bolag inom svensk säkerhetsindustri och det vanligaste är att man blir uppköpt. Det kanske inte låter så sexigt med IT-säkerhet men det behövs”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer