Hoppa till innehållet

Lundabolag sväljer hajpade Sparta – siktar på börsnotering

Det digitala kundvårdsbolaget Lime förvärvar sin branschkollega Sparta från en stjärnspäckad ägarkrets med kopplingar till Fishbrain, Spotify och Facebook.
Bolaget är mycket lönsamt och ägaren Monterro siktar på att notera det på Small Cap-listan senare i år. 

Erik Syrén, vd för Lime.
Erik Syrén, vd för Lime.

CRM-bolaget Lime, som tidigare hette Lundalogik, fortsätter att växa genom att förvärva stukade konkurrenter. Nu köper man ut startupbolaget Sparta från dess stjärnspäckade ägarkrets.

Sparta (NTL) startades i slutet av 2013 med affärsidé är att erbjuda ett digitalt verktyg för säljare som kan liknas vid en personlig tränare, eller ett tävlingsredskap. Bolaget lockade inledningsvis en rad kända investerare, däribland Fishbrain-grundaren Johan Attby, Spotifys före detta Europachef Jonathan Forster och Facebooks Nordenchef Martin Ingemansson.

Men omsättningen har planat ut kring sju miljoner kronor de senaste två åren. Och Sparta förlorar drygt två miljoner kronor på årsbasis.

”Det här är ett teknikförvärv som vi gör för att stärka produktportföljen. Vi har många kunder som fortfarande kör säljtävlingar med analoga hjälpmedel, som bolar i ett rör eller streck på en tavla”, säger Erik Syrén, vd för Lime. 

Hur mycket Lime betalar vill han inte säga. Men om man betalar en summa på fyra gånger försäljningen, vilket kan anses rimligt, kan det röra sig om en prislapp på knappt 30 Mkr. 

Vid sidan av mjukvaran förvärvar Lime även Spartas sju medarbetare, inklusive Spartas grundare och vd James Pember.

”Vi får ju personalens kunnande också. James och de andra på Sparta har gjort ett bra jobb", säger vd Erik Syrén.

Det är inte första gången Lime växer genom förvärv. 2017 köpte man företagen Netoptions, som jobbar med automatiserad marknadsföring, och RemoteX, som jobbar med mobil ärendehantering.

"Detta är vårt tredje förvärv på kort tid. Vi gör detta för att stärka produktportföljen och vi märker att våra kunder uppskattar det. Vi utesluter inte fler förvärv”, säger vd Erik Syrén. 

Limes omsättning växte med 28 procent till 205 miljoner kronor under 2017. Bolaget kunde samma år stoltsera med ett resultat på 40 Mkr. 

”Vi är ett ”40-bolag”. Lägger man ihop vår tillväxt och vårt rörelseresultat blir det över 40 procent”, säger vd:n.

Lime har cirka 215 medarbetare idag.

”Vi anställde drygt 50 personer i fjol och räknar med att anställa ytterligare 50-60 medarbetare i år”, säger vd Erik Syrén.

Bolagets huvudägare Monterro (NTL) är en private equity-fond som bara investerar i mjukvarubolag. Man har tidigare gjort exits i bolag som Protect Data och Episerver. Nu undersöker man möjligheten att notera Lime på Stockholmsbörsens Smal Cap-lista senare i år. 

”Det är ett spår som våra huvudägare utreder. Jag tycker det vore bra. Våra medarbetare skulle kunna kunde köpa in sig i bolaget, och vi skulle bli mer publika”, säger vd Erik Syrén.

Lime har två huvudprodukter i portföljen: 

Lime Go - ett sälj- och prospekteringsverktyg för små och medelstora bolag som bygger på databaser med Nordens alla bolag. 

”Lime Go funkar som ett rekommendationsverktyg på Spotify. Säljaren får veta att om dessa företag gillar din produkt så bör du även höra av dig till dessa andra företag”, förklarar vd:n.

Lime CRM - Mjukvara med all information om kunder och potentiella kunder på et ställe.

"Den beskriver vilka kunderna är, vad de köpt, vad de inte köpt, vem som kontaktat dem, vad man lovat dem, vad de vill ha. Det är säljarens fönster mot kunderna”, säger vd Erik Syrén.

Bland Limes större kunder kan nämnas NCC, Tui-koncernen, Castellum och Gävle energi.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera