Hoppa till innehållet

Lundabolag vill skapa loppmarknad för datatrafik

En digital loppmarknad för överbliven datatrafik. Så beskrivs tjänsten som ska låta dig tjäna pengar på din överblivna datatrafik. Nu köper Lundabolaget Terranet loss tekniken från mobiljätten Sony Mobile. 

Pär-Olof Johannesson, vd Terranet
Pär-Olof Johannesson, vd Terranet

Tänk dig att du sitter på tåget eller på ett kafé och har slut på datatrafik, men vill ändå strömma musik eller titta på ett Youtubeklipp. Då kan lösningen vara att din kompis delar sin datatrafik med dig. En annan lösning kan vara att använda tekniken som Terranet och Sony Mobile har utvecklat tillsammans och som låter användare sälja sitt överskott av datatrafik på andrahandsmarknaden. 

”Vi ska låta abonnenterna själva tjäna pengar på den datatrafik som de inte gör av med. Antingen genom en rak försäljning eller genom ett organiserat auktionsförfarande mellan flera användare”, säger Pär-Olof Johannesson, vd för Terranet. 

Terranet har utvecklat en teknik för att skicka ljud, bild och data mellan mobila enheter utan att använda wifi, 3G, 4G eller GSM. Tekniken gör det möjligt att låta mobiler kommunicera utan att använda simkort eller radiomaster – istället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobila enheter som master.

Vi ska låta abonnenterna själva tjäna pengar på den datatrafik som de inte gör av med. 

Tekniken kallas proximal connectivity, närhetsbaserad kommunikation, och är grunden för Gridd, den tjänst som Terranet utvecklat tillsammans med Sony Mobile och som mobiltillverkaren nu säljer. ”Sony Mobile har byggt infrastrukturen och vi har byggt tekniken bakom. Nu köper vi loss affärsområdet och hoppas kunna skala upp det här rejält”, säger Pär-Olof Johannesson. 

Den tjänst som utvecklats kräver i dag operatörens medgivande för att kunden ska kunna lösgöra datan och sälja den. Pär-Olof Johannesson säger att fyra fem globala operatörer har visat intresse för att vara med och få ut tekniken på marknaden. 

”Vi skulle kunna implementera tjänsten utan operatörernas medgivande, men det här är en disruptiv lösning så därför vill vi gärna få till stånd ett samarbete”, säger han.

Enligt Pär-Olof Johannesson går tjänsten att tillämpa på i stort sett alla marknader.”Den enda marknaden som i någon mening är utesluten är den amerikanska, den är för hårt reglerad av operatörerna”, säger han. 

Tjänsten ska testas tillsammans med utvalda operatörer under hösten. Pär-Olof Johannesson räknar med att marknaden för att sälja dataplaner kommer att vara värd omkring 100 miljoner dollar inom några år.

Lars Novak, chef för Sony Mobiles innovationsenhet, säger att Sony Mobile väljer att sälja tekniken för att den ska kunna få en bredare spridning.

”Vi förknippas starkt med Xperia-telefoner och det här är en helt ny tjänst som riktar sig till flera olika plattformar. Därför gör vi bedömningen att det är bättre att sälja tekniken”, säger han.

Ingen av parterna vill kommentera köpeskillingen. 

Läs även: Terranet siktar mot stjärnorna - tar in 80 miljoner

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera