Annons

Lyckad uppskjutning för Elon Musks jätteraket

Falcon Heavy lyfter mot stjärnorna.
Falcon Heavy lyfter mot stjärnorna. Foto: John Raoux
Elon Musks rymdbolag SpaceX sköt på tisdagskvällen upp sin mest kraftfulla raket hittills: Falcon Heavy. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Intresset för tisdagens raketuppskjutning har varit enormt och biljetterna för att bevittna Falcon Heavys jungfrugärd vid Kennedy Space Center i Florida var slutsålda. 

När de 27 motorerna tände och sköt upp SpaceX:s senaste kreation i skyn bröt jubel ut bland åskådarna. 

Förväntningarna på uppskjutningen var höga då Falcon Heavy väntas skaka om rymdindustrin. 

”Om vi lyckas med det här är det game over för alla andra raketer som bär tung last”, sa Elon Musk dagen innan uppskjutningen enligt Business Insider.

Läs mer: Ikväll skjuter Elon Musk upp sin Tesla i rymden 

Falcon Heavy kan lyfta omkring 64 ton och är den största raket som skickas upp till rymden sedan NASA:s Saturn V-raket sköts upp 1973.

Ombord på raketen fanns Elon Musks Tesla Roadster som nu alltså är på väg mot en omloppsbana runt Mars. I bilen sitter även rymddräktsklädd skyltdocka döpt till "Starman". 

Även rymddräkten är utvecklad av SpaceX och utöver att fungera som ett PR-stunt fungerar dess nuvarande resa mot Mars även som ett test över hur dräkten fungerar i sin naturliga miljö. Ett av NASA:s krav för att bolaget ska få genomföra bemannade uppskjutningar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer