Annons

Lyxfiaskot första smällen för Tessins investerare

Från vänster: En 3D-rendering av det stoppade bostadsprojekt Altitude på Kungsholmen och Tessins vd Jonas Björkman.
Från vänster: En 3D-rendering av det stoppade bostadsprojekt Altitude på Kungsholmen och Tessins vd Jonas Björkman. Foto: Pressbild, Tobias Björkgren.
Småsparare har investerat 70 miljoner kronor i bostadsutvecklaren Axxonen Properties via lån och preferensaktier på crowdfundingplattformen Tessin. Framtiden är nu oviss för de som investerat, medger Tessins vd Jonas Björkman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det avvecklade bostadsprojekt Altitude i Stockholm ser ut att bli den första riktiga smällen för startupbolaget Tessin och dess kunder.

I fjol erbjöd nämligen den populära crowdfundingplattformen sina användare att låna ut pengar till bostadsprojektet, som skulle uppföras ovanpå taket av en existerande byggnad på Kungsholmen. Trots en minsta insats på 50 000 kronor var det många som nappade. Totalt drog Tessin in 20 miljoner kronor till projektet, som nu alltmer liknar en härdsmälta.

Under måndagen rapporterade Di att bostadsutvecklaren Axxonen Properties stoppat prestigeprojektet, sedan dotterbolaget Axxonen Properties Management AB gått i konkurs. Och under tisdagen stod det klart att bostadsutvecklaren Axxonen lägger ned hela sin verksamhet. 

Tessin har även sedan 2015 dragit in 50 miljoner kronor till Axxonen genom att förmedla utgivandet av preferensaktier i moderbolaget. Dessa har gett investerarna en årlig avkastning på 11 procent. Men de kvartalsvisa utbetalningarna har nu upphört, enligt Tessins vd Jonas Björkman.

Ansvaret att informera investerarna ligger hos Axxonen.

För de användare som lånat ut pengar till det spektakulära lyxbygget via Tessins plattform stundar nu en period av osäkerhet, enligt Tessins vd Jonas Björkman. Samma sak gäller de som investerat i Axxonens preferensaktier.

”Vi vet inte mer än de som stått i media, men framtiden är oviss för de som investerat i projektet. Vi har sökt Axxonen flera gånger under tisdagen för att få klarhet i huruvida det stämmer att projektet är avbrutet. Vi är ju en marknadsplats, så ansvaret att informera investerarna ligger hos Axxonen. Men vi ska skyndsamt vidarebefordra den information vi får till våra kunder så fort vi får in den”, säger han.

Vad händer när bolagen bakom era projekt lägger ned eller drabbas av konkurs?

"Det varierar ju från fall till fall. Men när en låntagare bryter mot avtalet, och exempelvis inte kan betala, så hanteras det av en extern agent som företräder långivarna gentemot projektägaren. Agenten går då igenom villkoren, tittar på vad det finns för säkerheter och sköter dialogen med långivarna. I vissa fall kan det gå att realisera tillgångar, och få tillbaka en del av insatsen, i andra fall inte.”

För att undvika fler liknande problem i framtiden har Tessin (NTL) sedan något år slutat förmedla utgivandet av preferensaktier. Idag sker alla projekt via rena låneinstrument istället. 

”Det blir betydligt tydligare för investerarna på det viset", säger Jonas Björkman.

Tessin startades 2014 och har tagit in riskkapital från investerare som fintechspecialisten NFT Ventures (NTL). 

I fjol förmedlade man 461 miljoner kronor till 38 olika byggprojekt. Merparten, 32 stycken, var bostadsprojekt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer