Annons

Lyxmobilbolaget Vertu byter ägare – igen

Lyxmobilbolaget Vertu har fått en ny ägare – igen. Foto: TT
Lyxmobilbolaget Vertu har fått en ny ägare – igen. Foto: TT
Vertus dyraste modell går loss för över en kvarts miljon kronor. Bolaget lanserades först av Nokia, och har sedan vandrat vidare till bland annat EQT. Nu köper en turkisk affärsman bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Brittiska Vertu som tar fram lyxversioner av smartphones har köpts upp av den kontroversiella turkiska affärsmannen Hakan Uzan, skriver The Telegraph.

Hakan Uzan har genom sitt Cypern-baserade företag Baferton förvärvat Vertu för cirka 50 miljoner pund, eller motsvarande knappt 550 miljoner kronor, från dess befintliga kinesiska ägare Godin Holdings.

Vertu lanserades av finska Nokia i slutet av 1990-talet för att bygga dyra skräddarsydda mobiler som kunde innehålla allt från safirskärmar till läderhöljen från struts. Den brittiska verksamheten såldes så småningom till riskkapitalbolaget EQT för 200 miljoner euro år 2012. Tre år senare gick Vertu vidare över till Godin Holdings för en hemlig prissumma, och nu senast får man alltså Baferton som ny ägare.

Läs mer: EQT säljer lyxmobilbolaget Vertu

Hakan Uzan har tidigare anklagats för bedrägeri av Nokia. Han dömdes i sin frånvaro till 15 månaders fängelse efter att inte ha dykt upp vid en utfrågning relaterad till anklagelserna. Straffet kom senare att upphävas efter överklagande. Hakan Uzan och hans familj befinner sig för övrigt i exil efter att ha kommit på kant med Turkiets nuvarande president Recep Tayyip Erdogan. Samtliga av familjens tillgångar i Turkiet är beslagtagna.

2015 kostade Vertus lyxmodell motsvarande 270 000 kronor. Bakom det höga priset lurade flera olika faktorer. Telefonen var bland annat konstruerad av stål och 18 karats guld, enligt företagets hemsida. Alltihop monterat för hand i en fabrik strax utanför London.

Den riktiga kostnadsboven var dock conciergetjänsten som går loss på 53.000 kronor om året. För det fick man en ”personlig assistent” som är tillgänglig dygnet runt var du än är i världen.

Läs mer: Nokias 3310 är tillbaka – med Snake

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer