Hoppa till innehållet

Lyxmobilbolaget Vertu byter ägare – igen

Vertus dyraste modell går loss för över en kvarts miljon kronor. Bolaget lanserades först av Nokia, och har sedan vandrat vidare till bland annat EQT. Nu köper en turkisk affärsman bolaget.

Lyxmobilbolaget Vertu har fått en ny ägare – igen. Foto: TT
Lyxmobilbolaget Vertu har fått en ny ägare – igen. Foto: TT

Brittiska Vertu som tar fram lyxversioner av smartphones har köpts upp av den kontroversiella turkiska affärsmannen Hakan Uzan, skriver The Telegraph.

Hakan Uzan har genom sitt Cypern-baserade företag Baferton förvärvat Vertu för cirka 50 miljoner pund, eller motsvarande knappt 550 miljoner kronor, från dess befintliga kinesiska ägare Godin Holdings.

Vertu lanserades av finska Nokia i slutet av 1990-talet för att bygga dyra skräddarsydda mobiler som kunde innehålla allt från safirskärmar till läderhöljen från struts. Den brittiska verksamheten såldes så småningom till riskkapitalbolaget EQT för 200 miljoner euro år 2012. Tre år senare gick Vertu vidare över till Godin Holdings för en hemlig prissumma, och nu senast får man alltså Baferton som ny ägare.

Läs mer: EQT säljer lyxmobilbolaget Vertu

Hakan Uzan har tidigare anklagats för bedrägeri av Nokia. Han dömdes i sin frånvaro till 15 månaders fängelse efter att inte ha dykt upp vid en utfrågning relaterad till anklagelserna. Straffet kom senare att upphävas efter överklagande. Hakan Uzan och hans familj befinner sig för övrigt i exil efter att ha kommit på kant med Turkiets nuvarande president Recep Tayyip Erdogan. Samtliga av familjens tillgångar i Turkiet är beslagtagna.

2015 kostade Vertus lyxmodell motsvarande 270 000 kronor. Bakom det höga priset lurade flera olika faktorer. Telefonen var bland annat konstruerad av stål och 18 karats guld, enligt företagets hemsida. Alltihop monterat för hand i en fabrik strax utanför London.

Den riktiga kostnadsboven var dock conciergetjänsten som går loss på 53.000 kronor om året. För det fick man en ”personlig assistent” som är tillgänglig dygnet runt var du än är i världen.

Läs mer: Nokias 3310 är tillbaka – med Snake

Finwire / Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera