Hoppa till innehållet

M-förslag: Slopa skatten för småskaliga delningstjänster

Moderaterna går delningsbolagen till mötes. Den som hyr ut sin bil eller andra ägodelar för under 30 000 kronor per år ska slippa skatt, enligt ett färskt förslag.

Moderaternas Maria Malmer Stenergard (tv) och Jessica Rosencrantz.
Moderaternas Maria Malmer Stenergard (tv) och Jessica Rosencrantz.Bild: Sven Carlsson

Den svenska delningsekonomin rymmer dussintals startupbolag och många fler användare som delar tjänster på olika plattformar. Reglerna är dock ganska oklara och saker som skattefiffel verkar förekomma flitigt.

I fallen Airbnb och den numera nedlagda taxitjänsten Uber Pop tar många betalt svart, vilket Di Digital har rapporterat om återkommande.

Läs mer: Svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Samtidigt växer efterfrågan för tjänster som underlättar samåkning och andra sätt att gemensamt utnyttja varandras ägodelar.

Nyligen kom regeringens utredare fram till att svenska myndigheter behöver följa utvecklingen inom delningsekonomin närmre och bistå allmänheten med information om vad som gäller.

Delningsbolagen vill gå längre än så. Flera av dem talar om att den som hyr ut sina ägodelar borde slippa att betala skatt upp till ett visst belopp.

Nu går Moderaterna dem till mötes.

”Delningsekonomin har stor potential för att tjänster ska kunna växa till där det kanske inte krävs jättemycket förkunskap och är lätt att komma in och börja jobba”, säger Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson.

Moderaterna vill bland annat:

  • Att personer som till exempel hyr ut sin bil eller andra ägodelar inte ska behöva skatta på inkomsterna så länge inte överstiger 30 000 kronor. (Det är dock lägre än den gräns på 50 000 kronor som flera delningsbolag har yrkat för i ett debattinlägg.)
  • Att bolag inom delningsekonomin ska få en lägre skattesats på inkomster i näringsverksamhet så länge de inte överstiger 200 000 kr.
  • Ge Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att inkludera delningsekonomin i BNP-måttet.

Moderaterna vill också genomlysa varje bransch för att se om regleringen kan anpassas efter ett ”digitaliserat och delande samhälle”, skriver partiet.

Läs mer: Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten

Däremot vill man inte att bolagen ska rapportera sina intäkter till Skatteverket, vilket myndigheten själv efterfrågat efter omfattande skattefiffel med Airbnb och Uber. Det ska i stället vara upp till bolagen om de vill ansöka om licens hos Skatteverket och därmed rapportera direkt, enligt Moderaternas förslag.

”Använder jag en licensierad plattform vet jag att den ansvarar för antingen rapportering av inkomstuppgifter eller direkta inbetalningar till Skatteverket”, säger Jessica Rosencrantz (M), Moderaternas trafikpolitiska talesperson, om förslaget.

Lagar och regler ska följas och skatter betalas

Vissa delningstjänster står utanför lagboken helt och hållet. I höstas hade 60 Uber Pop-förare dömts i tingsrätten och en förare som använt transportappen Heetch för att hitta passagerare utreds av polisen.

”Det enklaste att konstatera är att lagar och regler ska följas och skatter ska betalas. Men därutöver kan vi fundera på hur regelverken ska se ut”‚ säger Jessica Rosencrantz.

Läs mer: Debatt: "Regelverket för delningsekonomin släpar efter"

Den senaste tiden har Moderaterna tappat väsentligt i en rad opinionsundersökningar. Senast på onsdagen kom en Novus-undersökning som angav att partiet hade backat 6 procentenheter sedan i januari, då partiet uppgav sig vara redo att förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda frågor.

Är det lönt att lägga kraft på de här frågorna när opinionsläget ser ut som det gör?

”Det är inte opinionsmätningar som styr vår politikutveckling. Det är otroligt viktigt att vi hela tiden svarar mot de utmaningar som samhället har. Här ser vi att det finns mycket regelkrångel och det är alldeles för dyrt att driva företag i Sverige. Det blir tydligt i delningsekonomin. Och då måste vi ha svaren på det”‚ säger Maria Malmer Stenergard.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera