Annons

(M) sågar förslag om delningsekonomin: ”Tandlös utredning”

Jessica Rosencrantz är riksdagsledamot för Moderaterna.
Jessica Rosencrantz är riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: Press
Konsumentverket ska följa och informera om delningsekonomin, enligt ett färskt förslag. Det räcker inte för Moderaterna. ”Det behöver göras väldigt mycket mer”, säger Jessica Rosencrantz (M).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Delningsekonomins gråzoner har gjort sig påminda flera gånger den senaste tiden. Oredovisade skatteintäkter från tjänster som Airbnb och Uber är bara två exempel på att den som nyttjar delningsekonomin inte alltid följer regelverket.

På måndagen presenterade forskaren Kerstin Bradley en utredning om delningsekonomin som utmynnade i två förslag:

– Att Konsumentverket ska ge oberoende information och vägledning om delningsekonomin.

– Att Konsumentverket ihop med Konkurrensverket och andra berörda myndigheter ska följa utvecklingen av delningsekonomin i Sverige under tre år och sedan rapportera till regeringen.

Det är en ganska tandlös utredning

Förslagen är otillräckliga, enligt Moderaterna.

”Det behöver göras väldigt mycket mer. Det är en ganska tandlös utredning. Regeringen förbjöd den att komma med skarpa lagförslag”, säger Jessica Rosencrantz (M) till Di Digital.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) framhäver utredningens förslag och menar att det inte ännu finns tillräcklig information om delningsekonomin för att kunna reglera.

”Ska man lägga skarpa förslag behöver man också ha ett gediget underlag att gå på. Jag delar nog utredningens uppfattning att det är en nisch på marknaden att det är en så snabb utveckling att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser”‚ säger Per Bolund.

Den som i dag hyr ut sin bostad via Airbnb behöver inte deklarera inkomsterna så länge de inte överstiger 40 000 kronor per år. Skatteverket uppgav nyligen att 80 procent av alla som hyrde ut över den gränsen inte deklarerade sina inkomster. Därför vill myndigheten att alla delningsekonomibolag ska vara tvungna att skicka underlag till Skatteverket. 

Det förslaget har regeringen ännu inte tagit ställning till, enligt Per Bolund.

”Det är inget förslag vi har tagit ställning till såhär långt. Det är i slutändan myndigheterna, till exempel Skatteverket, som ansvarar för att få in uppgifterna som behövs.”

Läs mer: Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Moderaterna vill å sin sida inte att delningsföretag ska ha krav på sig att rapportera underlag till Skatteverket utan att de som underlättar rapporteringen i stället ska licenseras.

”Man kan tänka sig en modell där plattformen erbjuder sig att sköta den samordningen med en enkel rapporteringsväg”‚ säger Jessica Rosencrantz.

Därtill vill Moderaterna att transaktioner mellan privatpersoner ska vara skattefria upp till en gräns. Exakt var den gränsen ska ligga har partiet inte beslutat.

”Vi tror också att vi måste gå igenom bransch för bransch och se hur kan vi förenkla och avskaffa gammal byråkrati. Ett exempel skulle vara att en taxameter inte längre behöver vara en låda i en bil utan kanske kan vara en smartphone”, säger Jessica Rosenqvist.

Det är särskilt viktigt att reglera delningsföretag inom finansbranschen, säger Per Bolund och antyder att Trustbuddy-konkursen och skandalen i Lending Club i USA bör utgöra avskräckande exempel.

”Det finns exempel både från Sverige och internationellt där företag har kommit in och inte haft rent mjöl i påsen. Bedrägerier ska vi förekomma oavsett var de sker. Det gäller även om man kallar det delningsekonomi”, säger Per Bolund och hänvisar till en pågående utredning om crowdfunding.

Läs mer: Lending Clubs vd avgår efter utlåningsskandal 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer