Hoppa till innehållet

(M) sågar förslag om delningsekonomin: ”Tandlös utredning”

Konsumentverket ska följa och informera om delningsekonomin, enligt ett färskt förslag. Det räcker inte för Moderaterna. ”Det behöver göras väldigt mycket mer”, säger Jessica Rosencrantz (M).

Jessica Rosencrantz är riksdagsledamot för Moderaterna.
Jessica Rosencrantz är riksdagsledamot för Moderaterna.Foto: Press

Delningsekonomins gråzoner har gjort sig påminda flera gånger den senaste tiden. Oredovisade skatteintäkter från tjänster som Airbnb och Uber är bara två exempel på att den som nyttjar delningsekonomin inte alltid följer regelverket.

På måndagen presenterade forskaren Kerstin Bradley en utredning om delningsekonomin som utmynnade i två förslag:

– Att Konsumentverket ska ge oberoende information och vägledning om delningsekonomin.

– Att Konsumentverket ihop med Konkurrensverket och andra berörda myndigheter ska följa utvecklingen av delningsekonomin i Sverige under tre år och sedan rapportera till regeringen.

Det är en ganska tandlös utredning

Förslagen är otillräckliga, enligt Moderaterna.

”Det behöver göras väldigt mycket mer. Det är en ganska tandlös utredning. Regeringen förbjöd den att komma med skarpa lagförslag”, säger Jessica Rosencrantz (M) till Di Digital.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) framhäver utredningens förslag och menar att det inte ännu finns tillräcklig information om delningsekonomin för att kunna reglera.

”Ska man lägga skarpa förslag behöver man också ha ett gediget underlag att gå på. Jag delar nog utredningens uppfattning att det är en nisch på marknaden att det är en så snabb utveckling att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser”‚ säger Per Bolund.

Den som i dag hyr ut sin bostad via Airbnb behöver inte deklarera inkomsterna så länge de inte överstiger 40 000 kronor per år. Skatteverket uppgav nyligen att 80 procent av alla som hyrde ut över den gränsen inte deklarerade sina inkomster. Därför vill myndigheten att alla delningsekonomibolag ska vara tvungna att skicka underlag till Skatteverket. 

Det förslaget har regeringen ännu inte tagit ställning till, enligt Per Bolund.

”Det är inget förslag vi har tagit ställning till såhär långt. Det är i slutändan myndigheterna, till exempel Skatteverket, som ansvarar för att få in uppgifterna som behövs.”

Läs mer: Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Moderaterna vill å sin sida inte att delningsföretag ska ha krav på sig att rapportera underlag till Skatteverket utan att de som underlättar rapporteringen i stället ska licenseras.

”Man kan tänka sig en modell där plattformen erbjuder sig att sköta den samordningen med en enkel rapporteringsväg”‚ säger Jessica Rosencrantz.

Därtill vill Moderaterna att transaktioner mellan privatpersoner ska vara skattefria upp till en gräns. Exakt var den gränsen ska ligga har partiet inte beslutat.

”Vi tror också att vi måste gå igenom bransch för bransch och se hur kan vi förenkla och avskaffa gammal byråkrati. Ett exempel skulle vara att en taxameter inte längre behöver vara en låda i en bil utan kanske kan vara en smartphone”, säger Jessica Rosenqvist.

Det är särskilt viktigt att reglera delningsföretag inom finansbranschen, säger Per Bolund och antyder att Trustbuddy-konkursen och skandalen i Lending Club i USA bör utgöra avskräckande exempel.

”Det finns exempel både från Sverige och internationellt där företag har kommit in och inte haft rent mjöl i påsen. Bedrägerier ska vi förekomma oavsett var de sker. Det gäller även om man kallar det delningsekonomi”, säger Per Bolund och hänvisar till en pågående utredning om crowdfunding.

Läs mer: Lending Clubs vd avgår efter utlåningsskandal 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera