Hoppa till innehållet

M-trion: Regeringens satsning på entreprenörer är otillräcklig

Den 19 december presenterade regeringen sitt förslagpå personaloptioner. Förslaget är tyvärr alltför begränsatför att göra skillnad för företag som behöver växa och attrahera spetskompetens.

Lars Hjälmered, Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson.
Lars Hjälmered, Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson.

Vi måste ta svenskt entreprenörskap på allvar, och ge svenska bolag konkurrenskraftiga villkor för att växa i Sverige. Därförpresenterade vi redan i höstas vårt förslag till betydligt bättre regler för personaloptioner.

Det utredningsförslag som regeringen tog emot i våras fick genomgående kritik av remissinstanserna för att vara allt för snävt, både för antal anställda och balansomslutning eller nettoomsättning. Vi lyssnade till kritiken och därför är vårt förslag betydligt mer generöst än det som regeringen nu presenterar.

De som bygger företag ska vilja flytta hit, inte härifrån.

Regeringens förslag är ett exempel på att regeringen säger sig se behovet av fler jobb och växande företag, men i aktiv handling gör motsatsen. Regeringen har redan höjt skatterna med 40 miljarder kronor. Med ambitioner om kilometerskatt, höjd entreprenörsskatt, flygskatt och skatt på bank och försäkring riskerar summan att växa till 60 miljarder kronor. Det vore dåligt för Sverige.

Sverige har länge varit en av de mest konkurrenskraftiga ekonomierna i världen. Men ökad konkurrens i omvärlden och försämrade förutsättningar på hemmaplan gör oss mycket mer sårbara. En förklaring är att andra länder blivit bättre på att konkurrera. En annan förklaring är att det blir svårare och mindre fördelaktigt att driva företag i Sverige.

Vi har lyssnat på många företagare och delar deras oro. Höga inkomstskatter och svårigheter att locka hit rätt kompetens omöjliggör många nödvändiga rekryteringar. Regeringens skattehöjningar på jobb och företagande har inte bara negativa effekter här och nu, utan även på längre sikt när mångaöverväger att flytta produktion och verksamhet utomlands. Vi tar den oron på allvar.

Redan i vår budget i höstas satsade vi 600 miljoner kronor för att förbättra för svenska tillväxtföretag att attrahera rätt personal genom att erbjuda personaloptioner. Det är tre gånger så mycket som regeringen, som begränsar sin satsning till 210 miljoner kronor. Vårt förslag tar avstamp i att svenska entreprenörer konkurrerar på en global marknad från första dagen, och vi har därför utgått från Storbritanniens motsvarande regler:

1. Regeringen föreslår en begränsning på 50 anställda. Det är alltför snävt. Startups växer mycket snabbare i dag, men de har trots det stort behov av att kunna attrahera de bästa. Vi föreslår därför en betydligt mer generös begränsning på 250 anställda.

2. Även taket på 80 miljoner kronor för nettoomsättning eller balansomslutning är alltför begränsat. Vi föreslår 350 miljoner kronor.

3. Regeringens förslag riktar sig enbart till företag som är yngre än tio år. Efter att ha lyssnat till företagen har vi insett att en sådan gräns skulle utgöra ett alltför stort hinder. Vi sätter därför ingen bortre tidsgräns.

Samtidigt är vi ödmjuka inför att fler steg kan behöva tas och att det krävs en rad andra reformer: En fungerande bostadsmarknad och större satsningar på forskning. Det arbetet kommer att ha högsta prioritet när vi nu utvecklar Moderaternas politik för starkare konkurrenskraft.

De som bygger företag ska vilja flytta hit, inte härifrån. Ökad tillväxt kräver ett klimat som gör att idéer, forskning, innovation och investeringar stimuleras. Att värna villkoren för entreprenörer som väljer att starta, driva och utveckla företag är dessutom själva förutsättningen för en stark och trygg välfärd i Sverige. Förstår man inte det första kommer man förlora det andra.

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson (M)
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M) 

Läs regeringens debattartikel här.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera