Annons

Madrid kastar ut Voi:s elsparkcyklar

Voi lanserade sin tjänst i Stockholm tidigare i år och expanderar nu snabbt.
Voi lanserade sin tjänst i Stockholm tidigare i år och expanderar nu snabbt. Foto: Banfa Jawla
Styret i Madrid säger nej till de företag som vill hyra ut elsparkcyklar i den spanska huvudstaden. Därmed kastas svenska Voi ut från marknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tre företag erbjuder för närvarande elsparkcyklar till invånare och turister i Madrid i dag. Nu har de bara några dygn på sig att avlägsna dem.

Staden motiverar beslutet med att Lime, Wind och svenska Voi, som erbjuder tjänsten, inte har gjort tillräckligt för att informera kunderna om reglerna för hur cyklarna får användas.

Samtliga tre företag började tillhandahålla farkosterna – internationellt kända som e-scooters – i Madrid tidigare i år utan att först ha sökt tillstånd. Nymodigheten pressade politikerna att reglera användningen. Sparkcyklarna får inte köras på trottoaren och inte heller på gågator och torg.

De tre aktörerna har möjlighet att "när som helst" ansöka om licens på nytt, säger Madrids stadshus i ett uttalande.

Liknande typer av elektriska sparkcyklar som kan låsas upp och användas mot betalning finns i bland annat Paris, Wien och Stockholm.

I San Francisco där elsparkcyklarna slog igenom på allvar i våras förbjöd staden företagen från att ställa ut elsparkcyklar den 4 juni. Efter att bolagen fått ansöka om licenser godkändes två bolag medan 10 lämnades utan tillstånd. 

Läs mer: Därför satte teknikstaden stopp för scooterhajpen 

Svenska Voi tog nyligen in 452 miljoner kronor i riskkapital för att skala upp sin verksamhet. Bland bolagets investerare finns Cristina Stenbeck och riskkapitalbolaget Balderton.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer