Annons

Magdalena Andersson om EU-skatten på techbolag: ”Vi är motståndare”

Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S). Foto: Joey Abrait
Sveriges starka motstånd är orubbat mot att EU inför en beskattning på digitala tjänster, enligt finansministern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Motståndet kommer att bestå, sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

"Vi är motståndare till förslaget som ligger på bordet. Vi rör oss inte", sade hon.

Beslut i skattefrågor i EU kräver enhällighet. Enligt EU:s tidsplan ska beslut fattas om den digitala skatten vid ekofinmötet den 4 december.

"Att de länder som är skeptiska idag skulle ändra ståndpunkt till december har jag svårt att se, inklusive Sverige", sade hon.

Finansministern underströk att stödet i riksdagen är mycket starkt för regeringens linje.

Läs mer: EU-källa: Spotify slipper en stor del av nya techskatten 

Förutom Sverige är Danmark, Finland och Irland starka motståndare. Både Danmarks och Irlands finansministrar upprepade sina länders motstånd på måndagen och tisdagen.

Anhängarna av förslaget om den digitala skatten vill komma åt att digitala jättar, som Google, Amazon, Facebook och Apple, som betalar betydligt mindre skatt än traditionella företag.

Men Magdalena Anderssons viktigaste invändning mot förslaget är att EU skulle byta beskattningsprincip från skatt på vinst där värdet uppstår - främst i hemlandet - till en omsättningsskatt där tjänsterna konsumeras.

"Det skulle inte vara gynnsamt för EU, framför allt inte för ett litet exportberoende land som Sverige", sade hon.

Sverige har i tidigare lägen varit beredd att diskutera en mer traditionell skatt av den digitala ekonomin, alltså på vinst, sade hon.

Sveriges huvudspår är att frågan ska lösas på internationell nivå, genom OECD:s arbete.

Den brittiska regeringen föreslog en nationell digital skatt i sin budget i förra veckan. Hur Sverige skulle påverkas av om enskilda länder i Europa införde en digital omsättningsskatt kunde Magdalena Andersson inte svara på omedelbart. Den frågan måste analyseras, sade hon.

Läs mer: Daniel Ek i brev till EU: Stoppa nya skatten på techbolag

Frankrike leder anhängarna av den digitala skatten. Finansminister Bruno Le Maire sade på tisdagen att han tror på en överenskommelse.

"Om viljan finns, finns det också ett sätt, att anta ett direktiv före 2018 års slut. Det är en tydlig röd linje för den franska regeringen", sade han till journalister.

För att försöka blidka motståndarna har Frankrike föreslagit ett slutdatum för den digitala skatten (en solnedgångsklausul). Men Magdalena Andersson sade att ett slutdatum inte är någon hjälp eftersom det är beskattningsprincipen som är grundproblemet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies