Annons

Magine har bränt 1,5 miljarder – lägger ner filmtjänst i Sverige

Plejmos tjänst för Apple TV och Magines styrelseordförande Kamal Bherwani.
Plejmos tjänst för Apple TV och Magines styrelseordförande Kamal Bherwani. Foto: Press.
Svenska Magine lägger ner sin filmuthyrningstjänst Plejmo. Det innebär att bolaget, som gjort förluster på över 1,5 miljarder kronor sedan starten 2011, numera helt och hållet blir en teknikleverantör på streamingmarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Magines affärsidé var först att samla alla tv-kanaler på en digital plattform. Playtjänsten skulle distribueras till konsumenter genom en månadsprenumeration. Men affären tog aldrig fart i Sverige, bland annat eftersom TV4 hoppade av för att fokusera på en egen playtjänst. 

Våren 2017 lade Magine ner sin tv-tjänst i Sverige och stängde Magine.se. 

Nu väljer bolaget även att avveckla filmuthyrningstjänsten Plejmo, som startades 2015 efter ett förvärv av Film2Homes konkursbo.

Det är oklart hur många användare som Plejmo har haft. De kommer nu ges möjlighet att flytta över till den liknande tjänsten Blockbuster, som ägs av den danska teleoperatören TDC.

Under det senaste året har Magine i stället blivit en teknikleverantör. Bolaget säljer sin tekniska lösning till andra företag, som vill streama film och serier, under varumärket Magine Pro.

”Nu kan vi fullt ut prioritera vårt strategiska fokus: att erbjuda en ledande teknisk lösning till innehållsdistributörer runtom i världen”, säger Kamal Bherwani, Magines styrelseordförande, i en kommentar.

Läs mer: Tv-floppen Magine tvingas låna miljoner: ”Inte blivit som vi förväntat oss” 

Med nogräknade intäkter på knappt 110 miljoner kronor har Magine bränt nästan 1,5 miljarder kronor i riskkapital sedan starten 2011. 

Det svenska techbolaget har attraherat en brokig skara investerare. Argentinas rikaste man Alejandro Bulgheroni, som gjort sig förmögen på olja, är indirekt största ägare med nästan 78 procent av aktierna genom företagsgruppen Inversora.

Även den svenska finansprofilen Harald Mix, tidigare statsminister Göran Persson (S), techinvesteraren Tommy Jacobson och fotbollsspelaren Martin Dahlin äger aktier i Magine.

Läs mer: Magines svenska tv-tjänst visade våld för barn – hotas av böter 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer