Annons

Magines svenska tv-tjänst visade våld för barn – hotas av böter

Personerna på bilden till vänster har inget med Magine eller filmerna att göra. Magines kommunikationschef och medgrundare Håkan Tranvik (till höger).
Personerna på bilden till vänster har inget med Magine eller filmerna att göra. Magines kommunikationschef och medgrundare Håkan Tranvik (till höger). Foto: TT och press.
Tunga investerare har bränt flera miljarder kronor på det förlusttyngda streamingbolaget Magine. Nu drabbas bolagets svenska filmtjänst Plejmo av ett bakslag efter att ha visat våldsamma filmtrailrar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På den svenska filmtjänsten Plejmo har barn kunnat se trailrar som innehållit målande våldsskildringar. Det står i strid med radio- och tv-lagen och får Justitiekanslern att sätta ned foten.

Myndigheten delar nu ut ett föreläggande om vite på 200 000 kronor till moderbolaget Magine, enligt ett beslut från december i fjol som Di Digital tagit del av.

Om förlusttyngda Magine, som har bränt nästan 1,5 miljarder kronor i riskkapital sedan starten 2011, vill undvika böter får bolaget inte göra några fler överträdelser under de kommande tolv månaderna.

Fallet berör de internationella skräckfilmerna "Escape from Cannibal Farm" och "Playing With Dolls". Enligt Justitiekanslern har Plejmo sänt trailrar som innehåller skrikande, blodiga och stympade karaktärer – liksom verklighetstrogna scener som skildrade misshandel och skottlossningar.

”En man blev skjuten i bröstet med ett maskingevär. Blod sprutade när han blev träffad av kulorna”, står bland annat att läsa i beslutet.

För att kunna titta på hela filmer hos Plejmo måste kunden registrera ett konto, logga in och betala en hyra per titel. Däremot finns alla trailrar fritt tillgängliga som smakprover på sajten.

Vi tittar nu också på tekniska lösningar för att försvåra för barn att ta del av sådant innehåll.

Med sin så kallade "pay per view-modell" skiljer sig Plejmo från konkurrenter som Netflix, vars månadsprenumeration i stället ger tillgång till hela utbudet.

Läs mer: Tv-floppen Magine tvingas låna miljoner: ”Inte blivit som vi förväntat oss” 

Efter kritiken från Justitiekanslern har Magine sedan den 1 januari 2018 vidtagit åtgärder, enligt medgrundaren och kommunikationschefen Håkan Tranvik.

”Personal går igenom samtliga trailers som Plejmo får levererade från filmbolagen för att säkerställa att de inte innehåller olämpligt material innan de publiceras på tjänsten”, säger han, med hänvisning till att processen tidigare skedde automatiskt. 

De anmälda trailarna har också tagits ned.

”Vi tittar nu också på tekniska lösningar för att försvåra för barn att ta del av sådant innehåll, exempelvis att trailrar för filmer med 15-årsgräns bara går att spela upp om man är inloggad på tjänsten”, säger Håkan Tranvik.

Magine omsatte 53 miljoner kronor under 2017, men är i behov av ny finansiering från sin stjärnspäckade ägarkrets för att finansiera den löpande verksamheten. Det är oklart hur många användare som är registrerade hos Plejmo, som tidigare hette Film2home.

Bolaget har attraherat en brokig skara investerare. Argentinas rikaste man Alejandro Bulgheroni, som gjort sig förmögen på olja, är indirekt största ägare med nästan 78 procent av aktierna genom företagsgruppen Inversora.

Även den svenska finansprofilen Harald Mix, tidigare statsminister Göran Persson, techinvesteraren Tommy Jacobson och fotbollsspelaren Martin Dahlin äger aktier i Magine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer