Hoppa till innehållet

Mags notering – som en julklapp för den svenska spelsektorn

Paradox Interactive, THQ Nordic, Starbreeze, G5 Entertainment och, lagom till jul, Mag Interactive. Det svenska spelklustret är på väg att få ännu ett miljardbolag, vilket är bra för hela sektorn, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital
Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital

Svenska techbolag imponerar internationellt. Det vittnar inte minst Spotifys stundande notering om. En snabb inventering bland de mest lyckade startupbolagen visar vidare att svenska tech-entreprenörer är ovanligt duktiga inom sektorer som ”music tech” (med bolag som Spotify, Kobalt Music, Soundcloud och Pacemaker), online-betting (med bolag som Leo Vegas och Catena Media) och digitala betalningar (med bolag som Klarna och Izettle). 

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen
Läs mer:
Kobalt Capital stänger ny miljardfond – ska investera i musikrättigheter

Men när det gäller svenska succéer är spelsektorn ändå i en klass för sig. Svenska utvecklare ligger exempelvis bakom både Minecraft och Candy Crush Saga – två av världens mest banbrytande megasuccéer de senaste åren.

Framgångarna drivs på av klustereffekten – en slags positiv växelverkan av samarbete och konkurrens som får utvecklare att inspirera varandra. Ett problem har dock länge varit att svenska succéutvecklare har haft svårt att hitta investerare och ägare som vill behålla dem i Sverige. 

Men när det gäller svenska succéer är spelsektorn ändå i en klass för sig

Spelutvecklaren Dice, bolaget bakom den populära Battlefield-serien, köptes som bekant av amerikanska EA redan 2006. Mojang, med sitt Minecraft, såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. Och i slutet av 2015 köpte Activision Blizzard svenskgrundade King, med succéspelet Candy Crush Saga, för cirka 50 miljarder kronor.

Läs mer: Spelutvecklare dominerar listan över Sveriges 28 techmiljardärer 2017

Utvecklingen är visserligen inte bara pest och elände. Spelbolagets grundare blir förmögna på affärerna och kan investera i nya spelbolag. Och både EA och Activision Blizzard satsar på sina Stockholmskontor.

Men faktum är ändå att de riktiga beslutsfattarna bakom King, Mojang och Dice inte längre sitter i Stockholm. Det påverkar möjligheterna för bolagens mest kreativa medarbetare att utvecklas på hemmaplan genom självständiga projekt och mindre uppköp.

Det är därför glädjande att se så många mellanstora svenska och finska spelutvecklare noteras på Stockholmsbörsen de senaste två åren.

Störst av dem alla är som bekant Paradox Interactive, som noterades i maj 2016 och numera har ett börsvärde på närmare 9,3 miljarder kronor. För ett år sedan, i november 2016, följde THQ Nordic efter och har sedan dess gått om Starbreeze som nummer två på den svenska topplistan. Bara i år har bolagets aktie stigit med 126 procent till närmare 5,9 miljarder kronor. 

Även spelutvecklaren G5 Entertainment har de senaste året, efter många år på börsen, seglat upp som ett svensknoterat miljardbolag. G5 har visserligen samtliga sina spelutevecklare utanför Sveriges gränser, men det växande antalet spelbolag på Stockholmsbörsen stärker ändå sektorn ur ett investerarperspektiv.

Läs mer: Rysk-svenska börsraketen G5 vill utmana Candy Crush

Till saken hör även att två finska spelutvecklare, Rovio och Next Games, noterats till  miljardvärderingar under 2017. Norden har därmed sex spelutvecklare med en värdering på över en miljard kronor (se tabell nedan).

Och innan årsskiftet får man en sjunde.

Enligt källor till Di Digital får nämligen Mag Interactive ett börsvärde på drygt en miljard kronor vid noteringen på First North senare i år.

Alla har aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik som delägare

En orsak till denna självstädighetsvåg bland svenska spelbolag är att plattformar som App Store och Steam gjort det lättare att sälja och distribuera spel på egen hand. Man behöver således inte vara en del av en jätte som EA för att nå ut längre. Men det är inte den enda faktorn som drivit på trenden. 

Alla dessa ovannämnda börsbolag har även en annan sak gemensamt. De har aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik som delägare. De senaste åren har fonden trappat upp sina investeringar i spelbolag. Sektorn står nu för drygt 20 procent av portföljen med 13,9 miljarder kronor under förvaltning.

Genom att våga storsatsa på spelutveckling har Swedbank Robur Ny Teknik lockat med sig en hel del andra institutionella ägare. Och här framstår Mag Interactive som ett skolboksexempel:

I bästa fall innebär detta att svenska spelbolag kan bli morgondagens EA och Activision Blizzard – istället för att bara bli uppköpta av dem. 

När Mag Interactive, känt för ordspel som Ruzzle, köpte Stockholmskollegan FEO Media, känt för appen Quizkampen, under hösten var det Swedbank Robur Ny Teknik som gick in med merparten av finansieringen. (Enligt uppgift till Di Digital rörde det sig om cirka 80 miljoner kronor.)

Läs mer: MAG Interactive till börsen – värderas till drygt en miljard

Målet var hela tiden att Mag skulle noteras och när pressmeddelandet slutligen kom ut nu, under måndagsmorgonen, listades Swedbank Robur Ny Teknik som en av de institutionella investerarna. Men de var knappast ensamma. Även fondförvaltarna Didner & Gerge, Handelsbanken Fonder, Ram One och Chalex var med i den grupp som åtagit sig att teckna aktier motsvarande ett totalt 230 miljoner kronor, baserat på en teckningskurs på 44 kronor per aktie.

Slutsatsen är att nordiska spelutvecklare nu är intressanta för en bred skara institutionella investerare. 

Sverige, inte minst Stockholm, har länge varit ett kluster för spelutvecklare. Skillnaden är att finansfolket i form av fondförvaltare nu hoppat på tåget. 

Intresset bådar för att fler noteringar av svenska och nordiska spelbolag de kommande åren. I bästa fall innebär detta att svenska spelbolag kan bli morgondagens EA och Activision Blizzard – istället för att bara bli uppköpta av dem. Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera