Annons

Mäklarförbundet fick 7,5 miljoner i ”signing fee” från Schibsted

Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet (FMF).
Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet (FMF). Foto: FMF
Det blir ingen särskild granskning av Fastighetsmäklarförbundets förvaltning. Merparten av de belopp man bränt på Hemnet-affären täcks upp av en ”signing fee” från budgivaren Schibsted, avslöjar FMF:s vd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mediekoncernen Schibsteds planerade köp av bostadssajten Hemnet är fortsatt osäkert. För en dryg vecka sedan aviserade man att Konkurrensverket vill stoppa affären som värderas till 1,5 miljarder kronor.

I tisdags kunde Di Digital rapportera att försäljningsprocessen även skapat upprorsstämning på Fastighetsmäklarförbundet (FMF), som är en av Hemnets större delägare. Enligt ett internt mejl på FMF, som Di Digital har tagit del av, har FMF redan bränt 8,3 miljoner kronor på kostnader knutna till Hemnet-affären. Av mejlen framgår att en grupp mindre medlemmar vill stoppa det man ser som ”styrelsens miljonrullning”.

Inför måndagens extrainsatta stämma den 23:e maj föreslog denna grupp därför en särskild granskning av Fastighetsmäklarförbundets förvaltning.

Detta förslag röstades dock ner under måndagens extrastämma, enligt FMF:s vd Carolina Stegman.

”Gruppen hade fått ihop 102 signaturer på medlemmar som ville få till ett extra årsmöte och behandla frågan. Men det var inte 102 medlemmar som ville att en särskild granskningsman skulle utses av Bolagsverket”, konstaterar hon.

Sedan Di Digital talade med henne i tisdags har hennes tystnadsplikt om avtalet med Schibsted hävts på en viktig punkt. Hon kan nu berätta varför hon anser det är fel att säga att FMF har bränt 8,3 Mkr på förberedelser inför den nu strandade Hemnet-affären.

”Förbundet har visserligen lagt ut 8,3 Mkr. Men 7,5 Mkr betalades av Schibsted i form av en i signing fee”, säger hon.

Hon tillägger även att medlemmarna vetat om detta sedan april.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer